ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιατί όχι και τρουφόδεντρα;

Εικόνα του άρθρου Γιατί όχι και τρουφόδεντρα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2019, 12:01
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια εκδήλωση με τίτλο «Τρούφες: Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς του δάσους» διοργανώνει το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα 15 Μαΐου, στις 18:00, στο Κέντρο Πολιτισμού Μονής Περιστεράς-Δουρούτης.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του έργου INCREdible το οποίο χρηματοδοτείται από το το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου να επιδιώκει τη στήριξη συνεργειών μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας για υπηρεσίες σχετικές με τα Μη Ξυλώδη Δασικά Προϊόντα στη Μεσόγειο.

Οι τρούφες αποτελούν τους υπόγειους καρπούς κάποιων ειδών μυκήτων με κοινά είδη στην Ελλάδα. Το κυνήγι τρούφας αποτελεί μια ολοένα και πιο δημοφιλή δραστηριότητα στα ευρωπαϊκά δάση, τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης λόγω μιας ανερχόμενης γαστρονομικής αξίας. Καθώς η ζήτηση για τα μανιτάρια συνεχώς αυξάνεται, κατάλληλες πρακτικές δασικής διαχείρισης (mycosilviculture) και τεχνικές καλλιέργειας για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και ποικιλίας των καλλιεργούμενων εδώδιμων μανιταριών και της τρούφας, σε συνδυασμό με καινοτόμες πρακτικές που δεν βλάπτουν τις άλλες οικοσυστημικές λειτουργίες των δασών, αποτελούν μία από τις βασικές προκλήσεις για τη διαχείριση των ιδιαίτερων αυτών Μη Ξυλωδών Δασικών Προϊόντων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση της συνέργειας του Εργαστηρίου Φυτοϋγείας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του TroufaClub στην εφαρμογή της ιδέας των ελληνικών τρουφόδεντρων (εμβολιασμού τοπικών φυτών με τοπικά είδη τρούφας) μεταξύ των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και γευσιγνωσία τρούφας με την υποστήριξη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back