Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιάννενα, δέκα χρόνια πριν

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα, δέκα χρόνια πριν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2018, 15:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αργά το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, υπό βροχή, στο ύψος περίπου του άλσους, ένα αστυνομικό όχημα σταματάει στη μέση του δρόμου, με τους διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί να κινούνται εναντίον του. Η σύντομη σχεδόν συμπλοκή τελειώνει με έναν αστυνομικό τραυματία και σύμφωνα με αυτόπτες, ο συνοδηγός κραδαίνει όπλο.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα γεγονότα της πιο χαρακτηριστικής περιόδου της «προκρισιακής» Ελλάδας, τα οποία εν πολλοίς διαμόρφωσαν το κοινωνικοπολιτικό μέχρι σήμερα. Η δολοφονία ενός παιδιού από έναν αστυνομικό (σημειωτέον, οι δίκες δεν έχουν τελειώσει ακόμα), η κοινωνική αγανάκτηση και η έκρηξη μιας ολόκληρης γενιάς που σήμερα, σημαντικό κομμάτι της, ενδέχεται να μη ζει πια στην Ελλάδα (το brain drain εκτός από δικαιολογία, έχει και σαφή ταξικά χαρακτηριστικά), πυροδότησε μια σειρά από εξελίξεις.


Τα Γιάννενα έζησαν έντονα και δραματικά εκείνες τις μέρες. Η σπασμωδική αντίδραση των αρχών και η αρχική αμηχανία τότε, των κεντρικών ΜΜΕ που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, βρήκαν απέναντί τους την ακαριαία αντίδραση μιας κοινωνίας που έτσι και αλλιώς, «έβραζε».

Το βράδυ του Αγίου Νικολάου λοιπόν, ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της, στολισμένης για τα Χριστούγεννα, πόλης.

Η Κυριακή ξημέρωσε εξίσου μουντά. Τα γεγονότα της Αθήνας είχαν ήδη μαθευτεί και στα Γιάννενα. Εκείνη τη μέρα έγιναν δύο συντονιστικά στην πόλη (Εργατικό Κέντρο και Αντιβίωση). Σχεδόν μόλις τελείωσε ο αγώνας του ΠΑΣ Γιάννινα με την Καβάλα για τη Β΄εθνική, ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες πορείες που έχουν γίνει στην πόλη. Η αστυνομία περιμένει τους διαδηλωτές στο δημαρχείο και ενώ «κατεβαίνουν» οι τζαμαρίες τραπεζών στην Αβέρωφ, ξεκινάνε οι «ψεκασμοί» και το συνεχές ξύλο επί «δικαίων και αδίκων», με τραυματίες, μέχρι σχεδόν την Ακαδημία. Τα επεισόδια συνεχίζονται σποραδικά μέχρι τα ξημερώματα.

Τη Δευτέρα το πρωί, τα σχολεία είναι κλειστά. Μαθητές και μαθήτριες αποκλείουν το αστυνομικό μέγαρο και ο τότε διοικητής Γαρνέλης κατεβαίνει δύο φορές στην πόρτα για να «εισηγηθεί ψυχραιμία» στα ΜΑΤ που ψάχνουν αφορμή. Στην είσοδο του αστυνομικού μεγάρου, μέσα από το τζάμι, φαίνονται τα στιβαγμένα κράνη για το «μαζικό εξοπλισμό» της αστυνομίας.

Το απόγευμα, «δι ασήμαντο αφορμή» ξεκινάνε πάλι τα χημικά, στο φανάρι της 28ης Οκτωβρίου

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, στους δρόμους της πόλης βρίσκονται 3.000 και πλέον άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σχολείων και φοιτητικών συλλόγων. Είναι η μνημειώδης πλέον «διαδήλωση της τυρόπιτας», καθώς όταν μαθητές πετάνε μια τυρόπιτα και μπουκάλια με νερό προς την κατεύθυνση των ΜΑΤ, αυτά απαντάνε με τη… μεγαλύτερη συγκέντρωση χημικών που έχουν πέσει στα Γιάννενα. Η «καταδίωξη» συνεχίζεται, τα ΜΑΤ αποκλείουν για δύο περίπου ώρες τη φοιτητική εστία στη Δομπόλη, πετάνε δακρυγόνα μέσα στο κτίριο… Παράλληλα, οι δεκάδες άνδρες της ασφάλειας που έχουν κατακλύσει την πόλη, προσάγουν διαδηλωτές, αλλά και δημοσιογράφους.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ ξεκινάνε καταλήψεις σε δημόσια κτίρια: Δημαρχείο, δημοτικό ραδιόφωνο κ.α.

(με στοιχεία από το περιοδικό «Βαβυλωνία»)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back