Για αυτό το σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί από τον Δήμο Ιωαννιτών δύο εκδηλώσεις: η μία αφορά την κεντρική εκδήλωση για τον «Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας» και η άλλη την παρουσίαση της τεκμηρίωσης και ψηφιακής καταγραφής της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου.
Τις δύο αυτές εκδηλώσεις, η δημοτική αρχή τις χαρακτηρίζει ως «σπουδαίες πολιτιστικές στιγμές», με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μηνά Πασχόπουλο να απευθύνουν δημόσια πρόσκληση συμμετοχής σε αυτές.
Ο κ. Μπέγκας επεσήμανε «τη βαθιά σύνδεση της αργυροτεχνίας με την πολιτισμική και οικονομική ταυτότητα της πόλης» και ο κ. Πασχόπουλος ανέφερε ότι η γιαννιώτικη αργυροτεχνία «αποκτά πλέον σημασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι η ένταξη της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στον παγκόσμιο κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Για την εκδήλωση που αφορά τη συλλογή του Δημοτικού Μουσείου, η δημοτική αρχή εκτιμά ότι η «υψηλή της σημασία» επιβεβαιώνεται και από την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Σημειωτέον ότι το υπουργείο χρηματοδότησε το σχετικό έργο.
Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης του Κάστρου Ιωαννίνων ως ζωντανού πολιτιστικού χώρου:. «Το Κάστρο δεν είναι απλώς ένα μνημείο, είναι ο πυρήνας της πολιτιστικής μας μνήμης. Με τις παρεμβάσεις μας, το μετατρέπουμε σε έναν ανοιχτό, προσβάσιμο και βιωματικό χώρο για τους πολίτες και τους επισκέπτες».
Ο κ. Πασχόπουλος χαρακτήρισε το έργο της ψηφιοποίησης των 1.400 τεκμηρίων του Δημοτικού Μουσείου «ως έναν θησαυρό που πλέον γίνεται προσβάσιμος στο ευρύ κοινό και σε διεθνές επίπεδο».