Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για εγγυημένο εισόδημα από ρίγανη και τσάι του βουνού

Εικόνα του άρθρου Για εγγυημένο εισόδημα από ρίγανη και τσάι του βουνού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2019, 18:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την εκτίμηση ότι για δέκα χρόνια, η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών μπορεί να αποδώσει εγγυημένο εισόδημα 10.000 ευρώ, διατυπώνει η έρευνα της «Εύξεινης πόλης» και του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Την πρωτοβουλία πήρε ο Δήμος Ιωαννιτών πριν από λίγους μήνες, για την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή αρωματικών-θεραπευτικών φυτών, σε μια προσπάθεια που έτσι και αλλιώς είναι μεγαλεπήβολη και δύσκολη.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας, που υποστηρίζουν την άποψη ότι οι εγκαταλειμμένες αγροτικές εκτάσεις του Δήμου «μπορούν να αποτελέσουν πηγή πλούτου και ανάπτυξης για τον τόπο και ευκαιρία μείωσης της ανεργίας των νέων του τόπου μας με σεβασμό και προστασία για το περιβάλλον».

Η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας και τις καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή μας.

«Υπάρχουν ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του Δήμου όπου μπορούν κα ευδοκιμήσουν δεντρολίβανο, θυμάρι και μέντα, άλλες όπου η κατάλληλη καλλιέργεια αφορά σε ρίγανη, τσάι βουνού και μελισσόχορτο κι άλλες όπου προτείνεται η καλλιέργεια μικρών δασικών καρπών όπως η κρανιά, ο κράταιγος και το τσάμπουρνο» τόνισε.  

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», δρ Νίκος Κρημνιανιώτης αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της μελέτης τα οποία δείχνουν ότι με τη διάθεση, εκ μέρους του Δήμου, εκτάσεων 2.500 στρεμμάτων, εξασφαλίζεται εργασία σε 100 δημότες των Ιωαννίνων με εγγυημένο εισόδημα 10.000 ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.

«Στόχος είναι η δημιουργία εγγυημένης πενταετούς απασχόλησης για ανέργους, με μέσο την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις ‘θερμοκοιτίδες’» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Όπως εξήγησαν τα μέλη του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μακροπρόθεσμα μπορεί να υποστηριχτεί ένα δίκτυο που ξεκινά από την παραγωγή, με προϊόντα με ταυτότητα, φτάνει στην μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία.

«Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Την ευχή της η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και από την επόμενη δημοτική αρχή, έδωσε η αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back