Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γεωπονική στην Ήπειρο: Ένα σχέδιο 40 χρόνων

Εικόνα του άρθρου Γεωπονική στην Ήπειρο: Ένα σχέδιο 40 χρόνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2022, 21:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Γεωπονική σχολή στην Ήπειρο, η οποία κινδυνεύει άμεσα από το νέο εκπαιδευτικό νόμο, δεν είναι μια «χτεσινή» υπόθεση.

Το παλιό τμήμα ΤΕΙ της Άρτας, το οποίο εντάχθηκε πια ως σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το «νόμο Γαβρόγλου», είναι από αυτά τα τμήματα που η νυν ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει να κλείσει.

Η πρυτανική αρχή έχει δηλώσει πρόσφατα ότι αντιτίθεται σε οποιοδήποτε κλείσιμο ή συγχώνευση τμήματος του ιδρύματος, πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις της ΕΘΑΑΕ.

Η Γεωπονική όμως δεν είναι ούτε μια απλή υπόθεση που εξαρτάται μόνο από βάσεις και εισακτέους, ούτε αποκομμένη από την ευρύτερη οικονομική κατάσταση στην Ήπειρο. Θεωρητικά, θα έπρεπε να ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα, υποτίθεται συνδεδεμένα με την πρωτογενή παραγωγή, σε μια, κάποτε αγροτική περιοχή. Σήμερα, που ο αγροτικός πληθυσμός στην Ήπειρο συρρικνώνεται, οι πολιτικές φαίνεται ότι είναι παράλληλες και καθόλου εφαπτόμενες. Υπάρχουν αιτήματα για στρατηγικούς σχεδιασμούς, αγροδιατροφικά πάρκα και μόνιμος παρονομαστής σε όλα αυτά, είναι το τοπικό κοινωνικό όφελος που προσπαθούν να προασπίσουν, όπως νομίζουν καλύτερα, οι τοπικοί φορείς.

Το θέμα της Γεωπονικής όμως δεν είναι χτεσινό. Μετράει ως επίσημο αίτημα τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Μάλιστα, το 1984, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ζητούσε επίσημα από την τότε πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τη δημιουργία ΤΕΙ στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα, ΤΕΙ Γεωπονίας. Μάλιστα, ο τοπικός Τύπος υποδείκνυε και περιοχή: το κτήμα και τις εγκαταστάσεις της μονής Βελλάς ως «ιδανικές».

Τότε βέβαια, έμοιαζαν ιδανικές γενικά οι συνθήκες: μόλις είχε ιδρυθεί το νέο εργοστάσιο ζωοτροφών της ΣΒΕΚΗ, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει πλέον με την ιδρυτική του μορφή.

Τελικά, το πρώτο «σπάραγμα» της σημερινής Γεωπονικής ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά το αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών, το 1985: ήταν το τμήμα Φυτικής Παραγωγής, ως παράρτημα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, όπως και όλα τα πρώτα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου. Το 1994 ξεκινάει η σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, με δύο επιπλέον τμήματα, το Ζωικής Παραγωγής και το Ανθοκομίας-Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Το 2013, μετά το σχέδιο «Αθηνά», δημιουργείται η σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής  με τρεις κατευθύνσεις (τα παλιά τμήματα).

Τέλος, το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ξεκινάει τη λειτουργία του το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καλύπτοντας «όλο το φάσμα της γεωπονικής επιστήμης με έμφαση στη φυτική παραγωγή και τη ζωική παραγωγή».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back