dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2024, 10:26
ΚΟΣΜΟΣ

Οι συνομιλίες στο Βερολίνο με τη συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού, των κυρίαρχων συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατιδίων της Γερμανίας για τη μετανάστευση έληξαν αιφνιδιαστικά την Τρίτη, όταν οι συμμετέχοντες πολιτικοί των CDU/CSU απέσυραν τη συμμετοχή τους. 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο για την αυστηρότερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με το άσυλο, το οποίο θα οδηγήσει στην απόρριψη περισσότερων ανθρώπων στα σύνορά της, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να διενεργεί ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την κράτηση των αιτούντων άσυλο ενώ οι αρχές καθορίζουν εάν η Γερμανία είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους με τη βοήθεια της κοινής ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων, Eurodac, μεταξύ άλλων εργαλείων, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Θέλουμε οι άνθρωποι των οποίων η διαδικασία ασύλου είναι αρμοδιότητα άλλης χώρας της ΕΕ να επιστρέφουν εκεί», δήλωσε η Φέιζερ.

Τα μέτρα αντικατοπτρίζουν τη σκληρότερη στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό ζήτημα μετά τις υψηλές αφίξεις αιτούντων άσυλο τόσο από τη Μέση Ανατολή όσο και από την Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις σχέσεις με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Θα προσεγγίσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουν την έγκρισή τους για επανεισδοχή στις αντίστοιχες χώρες πιο γρήγορα, ώστε να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανόνες», δήλωσε η Φέιζερ.

Ωστόσο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» την απόφαση της Γερμανίας να επεκτείνει τους προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της στο πλαίσιο της απάντησής της στην παράνομη μετανάστευση και ζήτησε επείγουσες διαβουλεύσεις με άλλες επηρεαζόμενες χώρες και περισσότερη υποστήριξη για τις μεταναστευτικές πολιτικές της Βαρσοβίας.

Σε μια τηλεοπτική συζήτηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Αυστρίας στις 29 Σεπτεμβρίου, ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF ότι εάν η Γερμανία εισαγάγει μέτρα για να στείλει περισσότερους μετανάστες πίσω από τα κοινά τους σύνορα, η Αυστρία θα κάνει το ίδιο, στέλνοντας περισσότερους ανθρώπους ανατολικά προς τα Βαλκάνια.

Στην Αυστρία, όπου η ακροδεξιά προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον επικεφαλής της αστυνομίας να μην δέχεται πίσω κανέναν που είχε απορριφθεί από τη Γερμανία.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς επεξεργάστηκε τις προτάσεις για ταχύτερες απορρίψεις στα σύνορα στο πλαίσιο των συνομιλιών με τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης, οι οποίες κατέρρευσαν την Τρίτη, με τους τελευταίους να διαμαρτύρονται ότι δεν προχωρούν αρκετά.

Ωστόσο, ο τριμερής συνασπισμός του Σολτς δεν χρειάζεται απαραίτητα την έγκριση των συντηρητικών για να προωθήσει τις προτάσεις, τις οποίες θέλει επίσης να συζητήσει με τις περιφερειακές κυβερνήσεις πριν τις εφαρμόσει.

Το Βερολίνο λέει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση λόγω της υπερφόρτωσης των δημόσιων υπηρεσιών και για να προστατεύσει το κοινό από απειλές όπως ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός.

Τα κυρίαρχα κόμματα επιδιώκουν να πάρουν την πρωτοβουλία από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία εκμεταλλεύτηκε τις ανησυχίες για τη μετανάστευση και είδε την υποστήριξη να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Το AfD έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία που κέρδισε εκλογές σε κρατίδιο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Θουριγγία την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Μάρκους Ένγκλερ από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για την Ένταξη και τη Μετανάστευση δήλωσε, ωστόσο, ότι οι νέες προτάσεις θα έχουν πιθανότατα περιορισμένο αντίκτυπο, δεδομένου ότι οι αιτούντες άσυλο πιθανότατα θα βρουν τρόπους να τις παρακάμψουν, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ δεν φαίνονται πρόθυμες να δεχθούν πίσω αιτούντες άσυλο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3