Εuropa Nostra: To ευρωπαϊκό βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς που αναδεικνύει τον αντίκτυπο που έχουν τα μνημεία στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην καθημερινότητα. Το βραβείο αυτό θα διεκδικήσει και ένα οικείο για την Ήπειρο μνημείο, με τη νέα μορφή που έχει πάρει πια: Η Γέφυρα Πλάκας.
Το υπουργείο Πολιτισμού θα προτείνει την υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα Τζουμέρκων, στον ποταμό Άραχθο, για βράβευση από την Europa Nostra. Το νέο αυτό ανακοίνωσε σήμερα το ίδιο το υπουργείο και μετά από ομόφωνη απόφαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης του έργου της αποκατάστασης του γεφυριού, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία της υπουργού Λίνας Μενδώνη τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.
Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να προσδώσει μια προστιθέμενη αξία σε ένα εγχείρημα που είχε τις ιδιαιτερότητές του. Πέρα από τα βραβεία, όμως, η Γέφυρα Πλάκας ετοιμάζεται να επιστρέψει στα Τζουμέρκα και στους κατοίκους, σε έναν τόπο που βίωσε μια βίαιη ρήξη στην κοινωνική και πολιτισμική του μνήμη πριν από πέντε χρόνια, όταν το μνημείο κατέρρευσε. Τα της «επιστροφής» θα γίνουν με κάθε επισημότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την απόδοση του μνημείου στην τοπική κοινωνία. Πότε θα γίνει αυτό; Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου…
Η επιτροπή παρακολούθησης αποφάσισε να δώσει εξάμηνη παράταση στην ισχύ της προγραμματικής σύμβασης (σ.σ. η οποία έληγε τον Φεβρουάριο του 2020), «προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την επιστημονική επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά από τις εργασίες αναστήλωσης κι ανάδειξής του».
Αυτή τη στιγμή το γεφύρι βρίσκεται στη θέση του, με τη σιδηροκατασκευή να παραμένει στη βάση του γεφυριού. Η κατασκευή αυτή αναμένεται να απομακρυνθεί όταν η στάθμη του ποταμού υποχωρήσει αρκετά.
Για το υπουργείο, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση, το έργο της αποκατάστασης της γέφυρας έχει ολοκληρωθεί «με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής επιτροπής, που προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση, υπό την προεδρία του καθηγητή Μανώλη Κορρέ». Τον τελευταίο καιρό, έγινε πάντως γνωστή μια συμπληρωματική σύμβαση για εργασίες αντισεισμικής προστασίας, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, για την οποία το υπουργείο Πολιτισμού δεν αναφέρει κάτι στην ανακοίνωσή του.
Στις εργασίες που απομένουν, το υπουργείο περιλαμβάνει την «απομάκρυνση κάποιων εργοταξιακών κατασκευών, τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου».
Στη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης, εκτός από την κ. Μενδώνη, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Αθηνά Καλύβα, ο τ. πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Γκόλας, ο καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού Αμαλία Ανδρουλιδάκη και εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήματος Ηπείρου. Επίσης, παρέστη και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.