Το μνημόνιο που υπέγραψαν έξι φορείς στο πανεπιστημιακό εστιατόριο «Φηγός», αφορά τη γαστρονομία (εξ ου και η χωροθέτηση των υπογραφών).
Σκοπός, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις και όσα ειπώθηκαν, είναι να αναδειχθεί η «υψηλή προστιθέμενη αξία των τοπικών παραδοσιακών τροφίμων».
Τη συμφωνία για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων υπέγραψαν οι Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων, Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, Σωματείο Κάφε Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις».
Η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συνυπογραφή είναι στο πλαίσιο του «ανοίγματος» του ιδρύματος στην τοπική κοινωνία και αναφέρθηκε στη «μεγάλη προσπάθεια μελών ΔΕΠ στο τμήμα Χημείας-εργαστήριο τροφίμων».
Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στο (αγαπημένο του) κασκαβάλι και σε άλλα τυριά, αλλά και την «ούρδα, την πατάτα Χρυσοβίτσας» και εξήγησε και το σήμα, το οποίο θα επικολλάται σε καταστήματα: «Όλα αυτά τα προϊόντα θα διατίθενται σε καταστήματα που θα έχουν ειδικό σήμα, το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα και δείχνει τη γάστρα, τον πλάστη και το σινί». Το σινί, σημειωτέον, είναι είδος ταψιού.
Παραβρέθηκαν επίσης η καθηγήτρια του Χημικού Αναστασία Μπαδέκα, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Γαστρονομίας Ηπείρου Ανδρέας Γεωργούλης, ο πρόεδρος του Σωματείου Κάφε Μπάρ- Εστιατορίων «Παμβώτις» Δημήτρης Τάτσης και η υποδιευθύντρια των Δημοσίων Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων Μαρία Βελογιάννη.