ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο (αποδυναμωμένος) Μακρόν ψάχνει πρωθυπουργό

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Ο (αποδυναμωμένος) Μακρόν ψάχνει πρωθυπουργό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2024, 09:50
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να παραιτηθεί την Παρασκευή, αφού ακροδεξιοί και αριστεροί νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της ανατροπής της κυβέρνησής του, βυθίζοντας τη Γαλλία στη δεύτερη μεγάλη πολιτική κρίση της μέσα σε έξι μήνες.

Ο Μπαρνιέ, ένας βετεράνος πολιτικός που ήταν πρώην διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, θα είναι ο συντομότερος εν ενεργεία πρωθυπουργός στη σύγχρονη γαλλική ιστορία. Καμία γαλλική κυβέρνηση δεν είχε χάσει ψήφο εμπιστοσύνης από εκείνη του Ζορζ Πομπιντού το 1962.

O ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν και η η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του αριστερού προεδρικού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν τιμώρησαν τον Μπαρνιέ επειδή πέρασε έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό χωρίς ψηφοφορία. Με το σχέδιο προϋπολογισμού επιδιώχθηκε η εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του ελλείμματος που έχει ανοίξει διάπλατα.

Η παραίτηση του Μπαρνιέ θα επισφραγίσει τις εβδομάδες εντάσεων για τον προϋπολογισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, ήταν πολύ σκληρός για τους εργαζόμενους. Αποδυναμώνει επίσης περαιτέρω το κύρος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκάλεσε την τρέχουσα κρίση με την ατυχή απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο Μακρόν αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες εκκλήσεις για παραίτηση, αλλά έχει εντολή μέχρι το 2027 και δεν μπορεί να εκδιωχθεί. Παρόλα αυτά, η μακροχρόνια πολιτική πανωλεθρία τον έχει «κοντύνει» πολιτικά.

Η Γαλλία κινδυνεύει τώρα να κλείσει τη χρονιά χωρίς σταθερή κυβέρνηση ή προϋπολογισμό για το 2025, αν και το σύνταγμα επιτρέπει ειδικά μέτρα που θα απέτρεπαν ένα κλείσιμο της κυβέρνησης τύπου ΗΠΑ.

Η πολιτική αναταραχή της Γαλλίας θα αποδυναμώσει περαιτέρω μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ήδη ταλανίζεται από την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας και εβδομάδες πριν από την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί το Παρίσι το Σάββατο για τα αποκαλυπτήρια του ανακαινισμένου καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και ο Μακρόν θέλει να ορίσει πρωθυπουργό πριν από αυτό, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει τώρα μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας που ήδη εκνευρίζει τους επενδυτές σε γαλλικά κρατικά ομόλογα και μετοχές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε για λίγο εκείνο της Ελλάδας, που γενικά θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνο.

Οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις με τον Μπαρνιέ όσον αφορά την έγκριση νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του 2025, από ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο. Δεν μπορούν να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3