Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 10-07-2018, 07:04
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018

Εβδομήντα τρεις φορές έχουν συναντηθεί Γαλλία και Βέλγιο στο ποδόσφαιρο, σε μια συνύπαρξη ανάλογη με αυτή Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, μπύρας και αφρού, Αστερίξ και Οβελίξ.

Αν κάτι σας λέει ότι το ρεκόρ νικών το έχει το Βέλγιο, καλά σας το λέει και να το ακούσετε. Οι Βέλγοι έχουν νικήσει έξι φορές περισσότερες σε αυτά τα 114 (!) χρόνια ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων.

Η πρώτη, το 1904 σε διεθνές φιλικό για το Κοπέ Εβανς, το κύπελλο προς τιμή του Βέλγου που σκέφτηκε να διοργανώσει το  συγκεκριμένο φιλικό, έληξε 3-3.

Άλλο ενδιαφέρον στατιστικό: Τις εφτάρες, τις έχει ρίξει το Βέλγιο. Έχει νικήσει δύο φορές 7-0 και 7-1, άλλη μια 6-1, καθώς και 5-2. Όλες, μέχρι το 1930.

Μια μεγάλη στιγμή της Γαλλίας όμως, είναι στις 16 Ιουνίου του 1984. Τότε, οι Γάλλοι διέθεταν μια αστρονομική ενδεκάδα, μεταξύ άλλων αποτελούμενη από τους Τιγκανά, Μποσίς, Ντιντιέ Σιξ, Ζιρές, Ζενγκινί, Ροστό, Μπατιστόν και τον Μισέλ Πλατινί αυτοπροσώπως και έδειχναν ικανοί να πάρουν το κύπελλο, κάτι που έκαναν άλλωστε.

Από την άλλη πλευρά, οι Βέλγοι δεν πήγαιναν πίσω: Πφαφ, Κλάεσεν, αφοι Βαντερέικεν, Κέλεμανς και ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Έντσο Σίφο.

Ακόμα και οι πάγκοι βάραιναν από ονόματα: Ο Ινταλγκό στους Γάλλους, ο Γκι Τάις στους Βέλγους…

Ο Πλατινί όμως εκείνο το απόγευμα στο Μποζουάρ της Νάντης δεν είχε όρεξη για πλάκα. Άνοιξε το σκορ στο 4’ και το έκλεισε στο 89’, ο πίνακας έγραψε «5-0» και ο σεφ είχε κάνει χατ τρικ. Το Βέλγιο αποκλείστηκε από τη συνέχεια, αλλά δύο χρόνια αργότερα στο Μεξικό έδειξε ότι ήταν απλώς μια κακή στιγμή.


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα