Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γ. Ζάψας: «Ας γίνει μια συμμετοχική συζήτηση»

Εικόνα του άρθρου Γ. Ζάψας: «Ας γίνει μια συμμετοχική συζήτηση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2021, 18:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αίτημα για συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και το πενταετές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025) κατέθεσε στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταύρο Παργανά ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία προεδρεύει ο κ. Παργανάς, συγκροτήθηκε το 2019 αλλά δεν έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ο κ. Ζάψας εκτιμά ότι η συνεδρίαση της επιτροπής αυτής είναι σημαντική: «Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι άρνηση της πραγματικότητας και των ευθυνών μας, διότι η διαβούλευση δεν μπορεί να εξαντλείται στην απλή ενημέρωση των φορέων και σε διαδικτυακές προτάσεις εκ μέρους των πολιτών». Προτείνει δε η συνεδρίαση να γίνει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι στις 15 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ζάψας θυμίζει ακόμα ότι είχε απευθύνει αίτημα για συζήτηση του νέου ΕΣΠΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον περασμένο Ιούλιο με τη συζήτηση να εκκρεμεί. «Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης μάς δίνει την ευκαιρία για μια συμμετοχική και εξωστρεφή συζήτηση, αφού προηγήθηκε η ενημέρωσή μας από τα στελέχη της Διαχειριστικής Επιτροπής… Οι υποχρεώσεις των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου μπορούν να περιμένουν ή να τρέξουν παράλληλα» αναφέρει ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης στο αίτημά του. Υπενθυμίζεται ότι πέραν την ενημέρωση των περιφερειακών παρατάξεων, η Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης έχει κάνει ενημερώσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και των Επιμελητηρίων.

Για τον κ. Ζάψα, όλοι οι θεσμικοί φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία. «Είναι κοινός τόπος ότι η αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου συνδέεται άρρηκτα και θα εξαρτηθεί από τον σχεδιασμό του Νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (νέο ΕΣΠΑ), ύψους τετρακοσίων εκατομμυρίων περίπου και μαζί με το πενταετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΠΑ) υπολογίζεται να υπερβούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, στο σύνολο. Και τα δυο πολυετή προγράμματα θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της περιφέρειάς μας σε βάθος πολλών χρόνων, αρκεί να υπακούουν σε έναν υπερκείμενο στρατηγικό σχεδιασμό που θα δίνει προοπτική στη βάση ιεραρχημένων αναγκών και υποδομών που θα συμφωνηθούν, όπως οι καιροί επιβάλλουν. Και σε αυτό έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back