Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 17-05-2021, 17:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη θέση της περί ακυρότητας της εκλογής της προέδρου και του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου επιμένει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», με τον επικεφαλής Γιώργο Ζάψα να εξηγεί ότι το όλο θέμα δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά και ουσιαστικό για τη λειτουργία του θεσμού.

Η παράταξη του κ. Ζάψα, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν επικύρωσε την εκλογή των δύο νέων προσώπων στο προεδρείο. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο Δημήτρης Τρομπούκης, μέλος της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών».

Ο κ. Ζάψας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εξηγώντας τη στάση της παράταξης, ανέφερε ότι «δεν απεμπολούμε το δικαίωμα της εκλογής αντιπροέδρου από την παράταξή μας». Εκτίμησε δε ότι θα χρειαστεί και δεύτερη ειδική συνεδρίαση για την επικύρωση της εκλογής του προεδρείου και υπενθύμισε την ένσταση που κατέθεσε στην αρχή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σημειωτέον ότι το αρμόδιο όργανο για να επικυρώσει την απόφαση της εκλογής της προέδρου και του αντιπροέδρου είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Τα περί ακυρότητας της συνεδρίασης, το «Κοινό των Ηπειρωτών» τα βασίζει στο ότι την πρόσκληση για την ειδική συνεδρίαση απέστειλε η πρώτη σε ψήφους σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Αγνή Νάκου, η οποία και προέδρευσε στη συνεδρίαση. «Ο/Η πρώτος-η πλειοψηφούσα σύμβουλος δεν είναι όργανο. Η αποστολή του/της πρώτου-ης σε ψήφους συμβούλου της πλειοψηφούσας παράταξης τελειώνει με την 1η εκλογή του προεδρείου, όταν συγκαλεί το περιφερειακό συμβούλιο και εκλέγεται πρόεδρος. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος σε περίπτωση κολλήματος του προέδρου. Εν προκειμένω, είχαμε παράτυπη πρόσκληση και διεύθυνση ειδικής συνεδρίασης περιφερειακού Συμβουλίου, αποδοχή παραιτήσεων και εκλογής νέου προέδρου και αντιπροέδρου, μεσούσης της αυτοδιοικητικής θητείας (άρθρο 165.1 /ν.3852)» τόνισε. Υπογράμμισε δε ότι δεν υπήρχε θέμα κάλπης, καθώς οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα ήταν μοναδικές.

Για τον κ. Ζάψα, το μείζον θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η μη δημοκρατική του λειτουργία και ξεκαθάρισε με νόημα ότι «δεν αθωώνουμε κανέναν. Μας ενδιαφέρει η προοπτική». Και πρόσθεσε: «Δεσμευόμαστε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα που θα ωφελήσουν την Ήπειρο. Η περιφερειακή αρχή έχει ευθύνη γιατί είμαστε εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και ακόμα δεν έχουμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2021-2027, τουλάχιστον σε επίπεδο προετοιμασίας».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» ανέφερε τέλος ότι η παράταξη θα καταθέσει για διαβούλευση επικαιροποιημένο πρόγραμμα και επεξεργασίες για σημαντικά θέματα υποδομών.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα