Την κατοχύρωση του τσίπουρου που παράγεται στον νομό Ιωαννίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, με επίκαιρη ερώτηση που καταθέτει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο κ. Αμυράς αναφέρει ότι η κατοχύρωση και ανάδειξη διακριτής ονομασίας όπως «Γιαννιώτικο» ή «Ηπειρώτικο Τσίπουρο» θα ενισχύσει τη δραστηριότητα των μικρών παραγωγών.
Στην ερώτηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η απουσία επαρκώς επικαιροποιημένων και σαφών προδιαγραφών ως προς την παραγωγή, την τυποποίηση και τη διάθεση των προϊόντων απόσταξης από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, δημιουργεί κενά που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ταυτότητα και την εμπορική τους αξία, καθώς και την προστασία των καταναλωτών.
Παράλληλα, ζητείται να εξεταστεί η δημιουργία ξεχωριστού Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), για τους μικρούς παραγωγούς, προκειμένου να διασφαλισθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της παραγωγής.