Κάπως καλύτερη ήταν η εικόνα της φωτιάς στην Κόνιτσα σήμερα Δευτέρα, τουλάχιστον μέχρι την αποχώρηση των εναέριων μέσων λίγο πριν τις 8 το βράδυ.
Η φωτιά δεν εξαπλώθηκε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, λόγω της άπνοιας και τις τελευταίες ώρες «μετακινήθηκε» προς τα ανατολικά, πράγμα θετικό μεν για την πόλη, όχι όμως και γενικά για το πυκνό δάσος της Τραπεζίτσας και την καταστροφή που υφίσταται.
Ήδη γίνονται κάποιες εκτιμήσεις για την καμένη έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, με βάση τις δορυφορικές απεικονίσεις. Πρόκειται ωστόσο για ανεπίσημες εκτιμήσεις.
Η MedINA, περιβαλλοντική οργάνωση, τονίζει ότι η φωτιά επηρεάζει «δασικά οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας με μοναδικά παρθένα δάση μαύρης πεύκης και ρόμπολου, τα οποία δεν διαθέτουν μηχανισμούς προσαρμογής σε συχνές και μεγάλης έντασης πυρκαγιές, όπως συμβαίνει με ορισμένα μεσογειακά πευκοδάση».
Σημειώνει ένα σχετικά καθησυχαστικό στοιχείο, ότι η φωτιά «εξελίσσεται κυρίως ως έρπουσα, καίγοντας κυρίως χαμηλή βλάστηση, με αρκετά δέντρα να έχουν διασωθεί στο πέρασμα της».
Όντως, όπως έχουν περιγράψει οι πυροσβέστες, η φωτιά κινούνταν πολύ γρήγορα στις πευκοβελόνες και την «καύσιμη ύλη» στο έδαφος και πεταγόταν σε διάφορα σημεία, όπου έβρισκε διέξοδο και αέρα, καίγοντας δέντρα.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κόνιτσας καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν με τις επίσημες αρχές και να μην κινητοποιούνται από ιδιωτικά καλέσματα για συγκέντρωση βοήθειας κ.λπ.
Η φωτιά παραμένει δύσκολη ωστόσο. Καίει σε απομακρυσμένα σημεία και το μεγαλύτερο «όπλο» για τον έλεγχο και την κατάσβεσή της, είναι οι ρίψεις από τα ελικόπτερα, που δεν πετούν το βράδυ.
Επίσης, η πρώτη εκτίμηση για βροχή στην περιοχή, είναι για την προσεχή Πέμπτη…