Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φοιτητές σε Airbnb

Εικόνα του άρθρου Φοιτητές σε Airbnb
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2019, 19:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και όμως, υπάρχουν φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν έρθει φέτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και για διάφορους λόγους, διαμένουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb.

Παράλληλα, η απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών, από τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει εφαρμοστεί, ενώ έχουν προκύψουν διάφορα εμπόδια.

Για την ακρίβεια, η απόφαση του περασμένου Απριλίου, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Οικονομικής υπηρεσίας κ. Σπυριδάκη, δεν μπορούσε να εγγραφεί ως είχε στον προϋπολογισμό, κατά το ένα τμήμα της. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα σε άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ ζήτημα υπάρχει και με τη χρηματοδότηση της στέγασης. Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να διαθέσει 80.000 ευρώ -μισά για τη στέγαση και μισά για τη μετακίνηση με το αστικό ΚΤΕΛ.

Το θέμα είναι ότι τα αυξημένα ενοίκια στην πόλη, ο μεγάλος αριθμός πρωτοετών και επιπλέον, η προσωρινότητα για πολλούς-ες καθώς δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα γίνει με τις μετεγγραφές και η αδυναμία να υποστηριχθεί το κόστος από τις οικογένειες των φοιτητών, έχουν φέρει το πρόβλημα στην επιφάνεια ξανά - το έθεσε άλλωστε στη συνεδρίαση ο σύλλογος φοιτητών Ιατρικής.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ένταση, καθώς ο Άρης Μπαρτζώκας από τη δημοτική αρχή (Γιάννενα Τώρα), κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή και τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα ότι «με ανεύθυνο τρόπο ενημέρωσε ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης σε ΝΠΔΔ». Ο κ. Μπαρτζώκας δήλωσε «εξοργισμένος», ότι «δεν έχω μούτρα να δω τους φοιτητές μου αύριο» και ότι «ντρέπεται».

Αυτή η ένταση προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Γιωτίτσας προσπάθησε να διευκρινίσει ότι η απόφαση έλεγε ότι θα αναζητηθεί ο τρόπος διάθεσης των χρημάτων με κάποια προγραμματική σύμβαση.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας, απευθυνόμενος στον κ. Μπαρτζώκα, του είπε ότι μεν τρέφει εκτίμηση για το πρόσωπό του, αλλά και ότι «όταν μας κουνάτε το δάχτυλο να είστε προσεκτικός (…) Να αποφεύγετε τις εκφράσεις όπως ‘ντροπή’ γιατί μπορούμε να σας απαντήσουμε στο εκατονταπλάσιο».

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση της υπηρεσίας, που απαντώντας σε ερώτηση του Δήμου είπε ότι «δεν είχε ενημερωθεί για τη δυνατότητα υλοποίησης» της συγκεκριμένης απόφασης.

Εν τέλει, η υπηρεσία υποσχέθηκε ότι στην προσεχή οικονομική επιτροπή, που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει συνολική πρόταση, ώστε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό και να προχωρήσει.

Δικαιολογημένα έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ζητώντας συγγνώμη στο τέλος για τον εκνευρισμό: «Συζητάμε 1,5 ώρα, ένα χρόνο τώρα, για 80.000 ψωροχιλιάρικα, ενώ πίσω μας τρέχουν εκατομμύρια με τους επενδυτικούς νόμους και εδώ, δεν μπορεί ο φοιτητής να πάει στο πανεπιστήμιο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back