ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φέτα Βουλγαρίας με φωτογραφία… Σαντορίνης και άλλες ιστορίες

Εικόνα του άρθρου Φέτα Βουλγαρίας με φωτογραφία… Σαντορίνης και άλλες ιστορίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2017, 16:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια από τις συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρεί όταν κάτι τον προβληματίζει ιδιαίτερα, έδωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και θέμα, ήταν η φέτα. Η συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση φέτας εκτός Ε.Ε., χωρίς προστατευτικά όρια για το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, έχει προκαλέσει ανησυχίες και αντιδράσεις, τόσο στην αγορά, όσο και στην πολιτική σκηνή της χώρας (και εσωκομματικά ζητήματα στα κόμματα που στήριξαν την πρόταση).

Επιστρέφοντας λοιπόν από την έκθεση στο Ντουμπάι, την 22η Διεθνή Έκθεση GULFOOD, ο κ. Καχριμάνης διατύπωσε μια σειρά επιφυλάξεις και προβληματισμούς, με κυριότερη φυσικά τη «διαφύλαξη του εδάφους» που έχει κατακτήσει το προϊόν στο εξωτερικό. Στην έκθεση (και στην αγορά) της χώρας εκεί, βρέθηκαν αρκετά… «φετοειδή» προϊόντα, μερικά εκ των οποίων είναι πιστές αντιγραφές ακόμα και των εμπορικών σημάτων ελληνικών εταιριών. Κάποια εξ αυτών, είναι πλέον νόμιμα να κυκλοφορούν στην αγορά εκτός Ε.Ε. χάρη στις συμφωνίες που κάνει… η ίδια η Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί πολύ απλά, η Ε.Ε. αναγνωρίζει και υπηρετεί μόνο το νόμο της αγοράς και κανέναν άλλο, ακόμα και αν αυτός στηρίζεται στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Αυτό βέβαια δεν είναι καινούργιο…

Ο κ. Καχριμάνης λοιπόν τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα προστατευτικό «δίκτυο» των ελληνικών προϊόντων. «Υπάρχει προβληματισμός» τόνισε σχετικά και πρότεινε ότι θα πρέπει να συσταθεί ένα παρεμβατικό όργανο με συμμετοχή του κράτους, των παραγωγών, «των σοβαρών κτηνοτροφικών οργανώσεων» όπως είπε, αλλά και να ενισχυθεί το «ηθικό και εμπορικό πλεονέκτημα με ποιοτικά προϊόντα, με τα οποία μπορούμε να κατακλύσουμε την αγορά».

Μπορεί ωστόσο να πετύχει ένα τέτοιο σχέδιο, με αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά προκρίνουν ως βασικό κριτήριο την τιμή του προϊόντος; Άγνωστο. Ο κ. Καχριμάνης πάντως είπε ξανά ότι έχει πίστη στην «δημοφιλία» των ελληνικών προϊόντων, καθώς, το «greek» πουλάει περισσότερο σε ό,τι αφορά παραδοσιακά γαλακτοκομικά. Φτάνει φυσικά να είναι και… «greek».  

Αντίστοιχες επιφυλάξεις όμως, εκφράζουν και οι κορυφαίες εταιρίες του χώρου. Ο αναπληρωτής  διευθύνων σύμβουλος της «ΔΩΔΩΝΗΣ» Μιχάλης Παναγιωτάκης πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στο TV1 είπε μεταξύ άλλων ότι η CETA, μπορεί να αποτελέσει «κερκόπορτα». Είπε δηλαδή ότι το κομμάτι της συμφωνίας για τη φέτα δεν είναι σωστή κατεύθυνση, γιατί μπορεί εν δυνάμει να επιτρέψει ανάλογες απαιτήσεις και από άλλα κράτη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν η μοναδική από την Ελλάδα, που συμμετείχε στην έκθεση με περίπτερο, στο οποίο φιλοξενήθηκαν επιχειρήσεις της περιοχής, αρκετές από τις οποίες έκαναν και εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους και αντάλλαξε απόψεις με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στα ΗΑΕ  Διονύση Ζώη για τις περαιτέρω κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να καταστεί μια προσοδοφόρα αγορά για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών (πλην αλκοολούχων, για ευνόητους λόγους).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back