Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φάκελος «Ζαγόρι-UNESCO», μέχρι τον Σεπτέμβριο

Εικόνα του άρθρου Φάκελος «Ζαγόρι-UNESCO», μέχρι τον Σεπτέμβριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2020, 19:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εντός της άλλης εβδομάδας, θα ανακοινωθεί η σύνθεση της πολυεπιστημονικής ομάδας που θα αναλάβει την προετοιμασία του φακέλου ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή την ευρεία σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία έγινε χτες στο υπουργείο με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του γενικού γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, του δημάρχου Ζαγορίου Γιώργου Σουκουβέλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το χρονοδιάγραμμα πάντως για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του φακέλου είναι αρκετά πιεστικό. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι να υποβληθεί ο φάκελος για το πολιτιστικό τοπίο στην UNESCO στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 ώστε να γίνουν από τον οργανισμό οι πρώτες παρατηρήσεις. Οι παρατηρήσεις αυτές «θα συμβάλλουν καθοριστικά στη συμπλήρωση του οριστικού φακέλου της υποψηφιότητας, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιανουαρίου 2021» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση, όπως και την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Το υπουργείο, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου συμφώνησαν να γίνει στις 20 Μαρτίου, μια συνάντηση εργασίας στα Γιάννενα όπου θα παρουσιαστεί μια πρώτη εκδοχή του φακέλου. Για τον Μάιο του 2020 προγραμματίζεται διεπιστημονική συνάντηση εμπειρογνωμόνων στα Γιάννενα και στο Ζαγόρι, με θέμα «Η αξία των ορεινών πολιτιστικών τοπίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Σε αυτήν τη συνάντηση θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOMOS) και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature, IUCN).

«Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, πολύ πιο σύνθετο από την ένταξη ενός μνημείου. Γι’ αυτό απαιτείται η συμμετοχή και κυρίως η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας», είπε η κ. Μενδώνη, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σύστησε στις τοπικές αρχές να «επικοινωνήσουν» με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την υποψηφιότητα για την UNESCO στους πολίτες της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back