Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 26-10-2016, 18:51
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Περισσότερα κονδύλια για τους νέους που αναζητούν εργασία, για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και για την παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες με σκοπό την άμβλυνση της μεταναστευτικής κρίσης ζήτησε σήμερα με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν αντίθετοι στις περικοπές που πρότεινε το Συμβούλιο στο σχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2017.

Οι ευρωβουλευτές έχουν θέσει το συνολικό όριο πιστώσεων για το 2017 στα 160,7 δισ. ευρώ για τις αναλήψεις υποχρεώσεων (πρόσθεσαν 4,1 δισ. ευρώ στο αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού) και 136,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές (πρόσθεσαν 2,5 δισ. ευρώ).

«Θα πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια των επικείμενων διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό για το 2017. Τα ποσοστά της ανεργίας των νέων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά στην Ευρώπη. Ζητάμε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων, η οποία θα καταστεί δυνατή μέσω της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου», δήλωσε ο επικεφαλής εισηγητής, Jens Geier (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Το ψήφισμα σχετικά με τη θέση του Κοινοβουλίου επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 εγκρίθηκε με 446 ψήφους υπέρ, 184 κατά και 60 αποχές.

Νεολαία, ανάπτυξη και απασχόληση: Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν 1,5 δισ. ευρώ στις πιστώσεις για τις αναλήψεις υποχρεώσεων για την πρωτοβουλία που αφορά την απασχόληση των νέων (Youth Employment Initiative) προκειμένου να βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι που αναζητούν μια θέση εργασίας.

Αποφάσισαν επίσης την πλήρη επαναφορά του αρχικού προϋπολογισμού που είχε προβλεφθεί για το μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), ο οποίος χρηματοδοτεί έργα υποδομής, καθώς και το πρόγραμμα Horizon 2020, το οποίο στηρίζει ερευνητικά έργα.

Πρόσφυγες και μεταναστευτική κρίση: Η χρηματοδότηση της συμφωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και άλλων «ad-hoc» κονδυλίων δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της υφιστάμενης εξωτερικής δράσης της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της αναπτυξιακής πολιτικής της, τονίζει το ΕΚ, ενώ «αμφισβητεί σοβαρά» το κατά πόσο τα κονδύλια που προορίζονται για έργα σε τρίτες χώρες είναι επαρκή, λαμβάνοντας υπόψη και την τρέχουσα μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ακυρώνουν όλες τις περικοπές του Συμβουλίου σε αυτόν τον τομέα (τομέας 4, «Η Ευρώπη στον κόσμο»), και επαναφέρουν τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας για τη Μεσόγειο και για την ανθρωπιστική βοήθεια στα επίπεδα του 2016.

Γεωργία: Οι ευρωβουλευτές προτείνουν αυξήσεις στις πιστώσεις για το γεωργικό τομέα, ύψους 600 εκατ. ευρώ πάνω από το ποσό που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η κρίση στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο.

Πολιτισμός: Το ΕΚ ζητά την ενίσχυση των κονδυλίων για τον πολιτισμό, την επικοινωνία και την ιθαγένεια αυξάνοντας για παράδειγμα τη χρηματοδότηση του προγράμματος MEDIA κατά 10,882 εκατ. ευρώ και των δράσεων για τα πολυμέσα κατά 13 εκατ. ευρώ.


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Η σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια δίνει το έναυσμα για την έναρξη των συνομιλιών συνδιαλλαγής (conciliation procedure) με το Συμβούλιο, διάρκειας τριών εβδομάδων (έως και τις 17 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους), με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο οργάνων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Το συμφωνηθέν σχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και να υπογραφεί από τον Πρόεδρό του τον Δεκέμβριο.

Εάν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017 μέχρι το τέλος της διαδικασίας συνδιαλλαγής, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να υποβάλει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού.

Ntoti2
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
γιαννιωτ'κο