Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 18-05-2018, 16:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε επίσημα σήμερα το ΤΕΙ Ηπείρου, στην εκδήλωση επίσημων «εγκαινίων» της συνεργασίας με το ινστιτούτο, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Σε μια εποχή λοιπόν που τα ινστιτούτα «ξεπετάγονται» με ραγδαίους ρυθμούς, τα ιδρύματα προσπαθούν, με τέτοιου τύπου συνέργειες, να απορροφήσουν κονδύλια και να ενισχύσουν την έρευνα, καθότι εδώ και μια οκταετία η κρατική επιχορήγηση περικόπτεται διαρκώς (με μια εξαίρεση τη φετινή).

Αυτή την εικόνα περιέγραψε περίπου ο Δημήτρης Τζοβάρας, διευθυντής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (ο ίδιος κατάγεται από τα Γιάννενα), στην ομιλία του, στην οποία έκανε ουσιαστικά μια περιγραφή του ινστιτούτου. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ΕΚΕΤΑ έχει 60% προγραμματικούς πόρους, 30% βιομηχανικά συμβόλαια και 10% κρατικούς πόρους. Τόνισε επίσης το «ούτε ακαδημαϊκό ίδρυμα, ούτε όμως επιχείρηση» ινστιτούτο, έχει δημιουργήσει επτά spin off εταιρίες.

Γιατί επιλέχθηκαν τα Γιάννενα; Καταρχάς γιατί υπήρχαν ήδη συνεργασίες με καθηγητές και ερευνητές σε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Ήδη, δουλεύουν εδώ έξι ερευνητές, οι οποίοι «υπάγονται» σε έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ο κ. Τζοβάρας είπε ότι στόχος, είναι να αποτραπεί το brain drain, η φυγή δηλαδή ερευνητών στο εξωτερικό, δείχνοντας ότι μπορούν να παραμείνουν και να εργαστούν αξιοπρεπώς στην Ελλάδα, κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο ως γενική αρχή…

Πριν από τον κ. Τζοβάρα χαιρέτισαν ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης και μετά, μίλησε ο πρύτανης του ΤΕΙ Τάσος Τσίνας.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι σταθερά αρωγός : «Θα σταθούμε δίπλα σας. Οι προοπτικές υπάρχουν για να γίνουν τα Γιάννενα πόλος καινοτομίας» είπε μεταξύ άλλων. Ο κ. Καψάλης υπογράμμισε ότι «η λειτουργία του παραρτήματος θα αποβεί χρήσιμη και ωφέλιμη με διάφορους τρόπους» και ο Αναγνώστης Αργυρίου, εκπρόσωπος του ΕΚΕΤΑ, μίλησε για τη σημασία της διαθεματικής συνεργασίας.

Εκεί επικέντρωσε και ο κ. Τσίνας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι στην περίπτωση αυτή, η πληροφορική είναι συνεκτικός κρίκος μεταξύ των επιστημών και ευχήθηκε η συνεργασία αυτή, να είναι «προπομπός» και για επόμενες.
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα