Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ευθύνη της πολιτείας οι οδικοί άξονες»

Εικόνα του άρθρου «Ευθύνη της πολιτείας οι οδικοί άξονες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2021, 20:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια διαφορετική, διεκδικητική «γραμμή» για τους οδικούς άξονες που δεν υλοποιούνται, προσπαθεί να αποκτήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου με πρόεδρο τον δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση. Μια «γραμμή» που κινείται σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν που ακολουθεί η περιφερειακή αρχή Ηπείρου, η οποία έχει δεχτεί αρκετή κριτική για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση των οδικών αξόνων, και δη του οδικού άξονα «Ιωάννινα-Κακαβιά».

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου αποφάσισε λοιπόν σε σημερινή της συνεδρίαση ότι η πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης των οδικών αξόνων, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα που εκείνη θα αποφασίσει.

Και πιο συγκεκριμένα, για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα-Κακαβιά», όπως είπε ο κ. Ντακαλέτσης, θα πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου το υπουργείο  Υποδομών την υποχρέωση ωρίμανσης και υλοποίησης του δρόμου. «Σε διαφορετική περίπτωση, ο χρόνος που χάνεται, είναι σε βάρος των πολιτών της Ηπείρου» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την εν λόγω ευθύνη μέχρι το καλοκαίρι του 2020 την είχε το υπουργείο Υποδομών, το οποίο, χωρίς κάποια δεύτερη σκέψη, μετέφερε τη σχετική αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η Περιφέρεια Ηπείρου, παράλληλα, ζητά να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» και για άλλα οδικά έργα.

Η Π.Ε.Δ., όμως, φαίνεται ότι έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και εγκρίθηκε πρόταση για σύνταξη επιστολής προς τον πρωθυπουργό την οποία θα υπογράφουν όλοι οι δήμαρχοι των Δήμων της Ηπείρου, με αίτημα να αναλάβει το κράτος την ολοκλήρωση των μελετών και τη δρομολόγηση άμεσα χειροπιαστών λύσεων για τη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων: του τμήματος Ιωάννινα- Κακαβιά της Ιόνιας Οδού, της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό στην Καμπή και του παραλιακού οδικού άξονα Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα- Μαυρομάτι.

Παράλληλα, ο κ. Ντακαλέτσης θα επιδιώξει τη δημιουργία κοινού «μετώπου» και με άλλες Π.Ε.Δ. περιοχών, τις οποίες επηρεάζει ο Δυτικός Οδικός Άξονας, όπως είναι η Δυτική Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, αν δεν υπάρξει κάποια ανταπόκριση από την πολιτεία.

Ο  πρόεδρος της Π.Ε.Δ. έκανε ακόμη γνωστό ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας πρόκειται να συγκαλέσει και νέα σύσκεψη με τον υπουργό Υποδομών για τους οδικούς άξονες, όπως αυτή που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020.

Η συνεδρίαση της ΠΕΔ έγινε σήμερα το μεσημέρι, και η απόφαση ήταν ομόφωνη. Από τη συνεδρίαση, απουσίαζαν αρκετοί αυτοδιοικητικοί. Μεταξύ των παρόντων, ήταν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος αλλά και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back