Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έχουμε διαχρονική σχέση με τη γείτονα χώρα»

Εικόνα του άρθρου «Έχουμε διαχρονική σχέση με τη γείτονα χώρα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2021, 16:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου διευκρινίζει με ανακοίνωσή του, τα αναφερόμενα σε χτεσινή του δήλωση στο Πρώτο Θέμα, σχετικά με τη διέλευση κατοίκων της Αλβανίας.  

Ο κ. Δημητρίου επικαλείται «παρερμηνεία» της δήλωσής του και τονίζει: «Θα ήθελα να δεχθείτε την ειλικρινή διευκρινιστική ερμηνεία την δήλωσης μου, η οποία δεν προσπαθεί να στρογγυλέψει ‘αστοχίες αλλά να αποτυπώσει την πραγματικότητα των δηλώσεων μου».

Διευκρινίζει λοιπόν ότι σε καμία περίπτωση το Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο με τους Βορειοηπειρώτες και αυτό «αποδεικνύεται από την διαχρονική σχέση με τον επιχειρηματικό κόσμο της γείτονος χώρας», είτε ελληνικής καταγωγής, είτε όχι.

Υπενθυμίζει ότι «πριν περίπου ένα χρόνο στον εορτασμό συμπλήρωσης 100 χρόνων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων προχωρήσαμε στην αδελφοποίηση με αυτό του Αργυροκάστρου και υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας για μια σειρά κοινές ενέργειες και δράσεις για την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων και την δημιουργία κλίματος, οριζόντιας συνεργασίας».

Ο κ. Δημητρίου τονίζει ακόμα ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα «που δημιουργείται με τη φράση ‘Αλβανοί υπήκοοι’ αλλά και τους αγώνες που έχετε δώσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για την διατήρηση της Ελληνικής μειονότητας, την υπεράσπιση δικαιωμάτων και περιουσιών» και δηλώνει ότι η αναφορά δεν είχε στόχο «να προσβάλει ή να συμπεριλάβει τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας».

Επίσης, αναφέρει ότι έχει στείλει επιστολή για άρση περιορισμών επιχειρηματικότητας μέσω ελληνοαλβανικών συνόρων και συμπληρώνει:

«Η πάγια θέση μου είναι υπέρ της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί αυτό να πραγματοποιείται ακόμη και με διαχωρισμό εθνοτήτων αρκεί όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις να τηρούνται όλα τα επίσημα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται για να μη δημιουργούνται προβλήματα και επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα στην Ήπειρο, με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομίας της και τον επιχειρηματικό κόσμο».

Το υπαρκτό θέμα της μεταφοράς ασθενών από την Αλβανία στις υγειονομικές δομές των Ιωαννίνων για νοσηλεία, όσο δεν ξεκαθαρίζεται επίσημα από τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία, «ρίχνει σκιές» και δημιουργεί επικίνδυνους κοινωνικούς αυτοματισμούς. Θα πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα και με λεπτομέρειες, ώστε να μην κινδυνεύσει η ανθρώπινη ζωή ένθεν κακείθεν των συνόρων, αλλά και να διασφαλιστούν όλες οι υγειονομικές προϋποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back