Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχει… δουλειά η μείωση των τελών

Εικόνα του άρθρου Έχει… δουλειά η μείωση των τελών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2020, 16:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια από τις παραμέτρους που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την εφαρμογή των ελαφρύνσεων στα δημοτικά τέλη, για τις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων που είναι κλειστές ή πλήττονται από την πανδημία, είναι η εξής:

Η υπαγωγή τους δεν είναι αυτόματη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι επιχειρηματίες να κάνουν αιτήσεις στις υπηρεσίες του Δήμου.

O αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βάββας το ξεκαθάρισε χτες ότι θα υπάρξει ηλεκτρονική αίτηση, καθώς και ότι «οι δράσεις προς τις επιχειρήσεις προϋποθέτει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον επιχειρηματία με υποβολή αίτησης».

Ο κ. Βάββας διερωτήθηκε επίσης αν «είναι τόσο δύσκολο και λέμε ότι οι επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθούν για να στείλουν μια ηλεκτρονική αίτηση στις υπηρεσίες;».

Πόσο εύκολη είναι αυτή η διαδικασία; Ο κ. Βάββας είπε «και το σύνολο των επιχειρήσεων να προσέλθουν, θα ενταχθούν».

Η δημοτική αρχή, στην εισήγησή της, υπολογίζει ότι τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν κατ΄ εκτίμηση στις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση υπαγωγής, είναι 535.000 περίπου. Αυτή η επιφάνεια βέβαια, αντιστοιχεί σε χιλιάδες (κυριολεκτικά) επιχειρήσεις. Ακόμα και με την ύπαρξη της ηλεκτρονικής αίτησης και την αποφυγή του συνωστισμού στις υπηρεσίες του Δήμου, το ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα πάρει μια τέτοια διαδικασία και πότε θα διεκπεραιωθεί, ώστε, να «περάσουν» οι μειωμένοι συντελεστές και να πληρώσουν λιγότερα τέλη οι επιχειρηματίες.

Ο κ. Γιωτίτσας στην εισήγησή του είπε σε όλους τους τόνους, ότι αφενός η εκτίμηση είναι αυθαίρετη, αφετέρου το μέτρο πρακτικά είναι ανεφάρμοστο. «Είναι μια παντελώς αυθαίρετη εισήγηση» είπε και πρόσθεσε ότι είναι ανεδαφική. Προειδοποίησε δε ότι πρακτικά, το μέτρο ελάφρυνσης δεν είναι εφαρμόσιμο. Αντιπρότεινε την «οριζόντια γενναία μείωση των δημοτικών τελών για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς την υποχρέωση αιτήσεων».

Το ενδιαφέρον είναι επίσης ότι σε λογιστικό επίπεδο, ο Δήμος προϋπολογίζει ως έσοδα τα τετραγωνικά που εκτιμάει ότι αντιστοιχούν σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Γιωτίτσας είπε ότι για στην πρώτη φάση απαλλαγής από τέλη, για την «πρώτη καραντίνα», οι αιτήσεις που δέχθηκε ο Δήμος ήταν κάτω από 100…

«Και εσείς μας λέτε ότι τώρα θα έρθουν κατά εκατοντάδες οι επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση να πάρουν αυτό που αύριο θα παρουσιάσετε ως 40, 50, 90 τοις εκατό μείωση; Είστε εκτός πραγματικότητας…» είπε και πρόσθεσε ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν αρκετό προσωπικό για να διεκπεραιώσουν ήδη υπάρχουσες εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back