ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Εβδομάδα εξελίξεων για την αξιολόγηση

Εικόνα του άρθρου Eurogroup: Εβδομάδα εξελίξεων για την αξιολόγηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2017, 12:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με συγκρατημένες προσδοκίες για την Ελλάδα συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup. Και αυτό γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα, όπως επανέλαβε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στις συναντήσεις κορυφής που ανακοίνωσε ότι θα έχει η Άγκελα Μέρκελ την προσεχή Τετάρτη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στον γερμανικό τύπο και οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, προϊδεάζουν για μια πολιτικού χαρακτήρα λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου το μεν Ταμείο να παραμείνει έστω με μικρότερη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, και από την άλλη η Γερμανία να αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις το θέμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον έως το 2018, σίγουρα πάντων μετά τις γερμανικές εκλογές.


ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Σήμερα πάντως το Μαξίμου ευελπιστεί σε μια προσυμφωνία η οποία θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς, με την επιστροφή των εκπροσώπων στην Αθήνα και, ει δυνατό, να μην προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό και να μπορέσει να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Από την πλευρά των δανειστών ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι η προνομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.

«Το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019 επανέλαβε χθες σε συνέντευξη του στην Real ο υπουργός τύπου Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Αν, λοιπόν, επιλυθεί μέχρι την Δευτέρα αυτή η διαφωνία ως προς τις εκτιμήσεις αυτές, ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν σε τεχνικό επίπεδο πλέον όλες οι εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

Από τη μεριά του ωστόσο ο Πρόεδρος του Εuro Working Group, Τόμας Βίζερ, έστειλε εκ νέου μήνυμα για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων σε συντάξεις και αφορολόγητο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι, η  επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, είναι τεχνικά ανέφικτη.

Την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας  στο γερμανικό δίκτυο ΑRD, αρνήθηκε ότι απείλησε την Ελλάδα με Grexit, σημειώνοντας ότι «όσο η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο των μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν προσδοκά μόνο να κλείσει την αξιολόγηση, καθώς επιθυμεί, για να εξισορροπήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, να πετύχει και ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, έχει βάλει στο τραπέζι  μέτρα που αφορούν και την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 13% καθώς και την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τα πάντα κατά τις αναλύσεις θα εξαρτηθούν από  το εάν θα πιαστεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, θα προκύψει μείωση του αφορολόγητου το 2019, και περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2020 και όχι το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back