Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εστίαση και κοινόχρηστοι χώροι: οι κανόνες

Εικόνα του άρθρου Εστίαση και κοινόχρηστοι χώροι: οι κανόνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2020, 15:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε λίγες ημέρες, η εστίαση ανοίγει, και οι καταστηματάρχες δεν ξέρουν ακόμα πόσα παραπάνω τ.μ. κοινόχρηστου χώρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν και πώς θα αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματα. Σήμερα, ωστόσο, αν και με καθυστέρηση, κατατέθηκε στη Βουλή η πολυαναμενόμενη τροπολογία για τις διευκολύνσεις που θα δοθούν στην εστίαση λόγω των κανόνων τήρησης αποστάσεων από τραπέζι σε τραπέζι προς περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού Covid-19.

Ο Δήμος Ιωαννιτών δηλώνει «έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων για τα καταστήματα εστίασης».

Όπως ξεκαθαρίζει κι αυτή τη φορά, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι εναρμονισμένες με όσα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο και θα διέπονται από δύο βασικές αρχές: την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.

«Βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης. Όμως αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας, με διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης των πεζών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, χωρίς να απομακρυνθούν υπάρχουσες κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους και χωρίς να προστεθούν άλλες. Βασικό ζητούμενο είναι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου να λειτουργεί ομαλά και χωρίς ακρότητες η πόλη» τονίζει το Δημαρχείο.

Στην ίδια ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι ο Δήμος συγκρότησε τριμελή επιτροπή από υπαλλήλους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, η οποία θα επεξεργάζεται και θα εγκρίνει ανάλογα τα αιτήματα των καταστηματαρχών, που επιθυμούν την παραχώρηση πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου (Μ. Μπότσαρη 17, τηλ. επικοινωνίας: 26513-61358 και 61166) τόσο για την κατάθεση αιτημάτων χορήγησης αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου, όσο και για την υποβολή προτάσεων επί σχεδίου για την επέκταση της δραστηριότητας τους στον δημοτικό κοινόχρηστο χώρο, πέραν αυτού που τους αναλογεί.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών έχουν αναρτηθεί αίτηση με οδηγίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (το σχετικό link εδώ). 

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά (σε ηλεκτρονική μορφή) μπορούν να αποστέλλονται και ηλεκτρονικά στο e-mail: dtoa-dimos@ioannina.gr.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν προφανώς άμεσα, δεδομένου ότι στις 25 Μαΐου τα καταστήματα ανοίγουν.

Όσον αφορά την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

-Ατελώς παραχώρηση πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου, με όρους, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

- Ο πρόσθετος χώρος προς παραχώρηση μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης. Δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση.

-Κατά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και 50 εκατοστών.

- Για τα τραπεζοκαθίσματα που θα αναπτυχθούν σε δρόμο, θα πρέπει να προηγηθεί γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής.

-Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, επέρχεται, με απόφαση της οικονομικής επιτροπής, μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και πάντως, όχι άνω του 50%.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back