Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ακριβός Σεπτέμβριος

Εικόνα του άρθρου Έρχεται ακριβός Σεπτέμβριος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2021, 20:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά μήνας δαπανών, καθώς οι λογαριασμοί συσσωρεύονται μετά το καλοκαίρι, ενώ προκύπτουν ενίοτε και έξοδα όπως πχ ένα δεύτερο, φοιτητικό σπίτι.

Ο φετινός Σεπτέμβριος όμως αναμένεται να είναι από τους ακριβότερους των τελευταίων ετών, συνεπεία μιας σειράς διεθνών οικονομικών εξελίξεων, αλλά και μερικών συγκεκριμένων αποφάσεων της κυβέρνησης.

Πρώτη και καλύτερη, το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι αυξήσεις που αναμένονται ιδιαίτερα μεγάλες και πρακτικά, ισχύουν από την 1η Αυγούστου. Πολιτικός υπεύθυνος γι αυτές είναι ο σημερινός υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, ως υπουργός Ενέργειας, χρεώνεται την απόφαση για το «νέο μοντέλο στόχευσης». Πρακτικά, η χρηματιστηριακή εφαρμογή θα κοστίσει ακριβά στους τελικούς χρήστες, αλλά και στους παρόχους που δεν διαθέτουν «κάθετη παραγωγή» με δικές τους μονάδες. Αυτοί οι πάροχοι, αναμένεται να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους πελάτες τους. Οι επιβαρύνσεις αναμένονται από 3% ως και πάνω από 30%, ενώ οι βιομηχανίες υψηλής τάσης είναι αυτές που ευνοούνται, με χρεώσεις κατά 2% μικρότερες. Ο δε κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωνε ότι «δεν θα γίνουν αυξήσεις», αλλά η υπερβολική προσήλωση της κυβέρνησης στους «νόμους της αγοράς» συχνά προδίδει…

Μια αύξηση που έχει καταγραφεί ήδη, αλλά επανήλθε δριμύτερη τώρα, είναι στα υλικά.  Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών, τον Ιούλιο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020 παρουσίασε αύξηση 4,1%, έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,1%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων. Οι αυξήσεις αλλάζουν σημαντικά την κατάσταση στην αγορά, ειδικά τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα «Εξοικονομώ».

Τρίτον, η βενζίνη. O Αύγουστος κλείνει με μέση τιμή αμόλυβδης στα 1,684 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,433 πέρυσι, το ίδιο διάστημα. Η αύξηση είναι σημαντική, ειδικά ενώ αναμένεται η νέα περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο Ιούλιος έκλεισε με πληθωρισμό 1,4% στην Ελλάδα. Ο δε δείκτης τιμών καταναλωτή σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Αύγουστος-Ιούλιος) παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%.

Τα δε ενοίκια αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικά τη στιγμή που αναμένεται να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα η «φοιτητική κατοικία», αυτό θα επιβαρύνει σημαντικά τις οικογένειες με παιδιά που πέρασαν σε πανεπιστημιακές σχολές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back