Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 29-04-2021, 14:00

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τη στήριξη των νέων επιστημόνων κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από πρωτοβουλία των τομεαρχών αιδείας Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη, του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και του αναπλ. τομεάρχη για την Έρευνα Γιάννη Σαρακιώτη.

Όπως επισημαίνουν, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε ένα συνεκτικό σχέδιο για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας, με θεσμικές παρεμβάσεις και αύξηση των δημόσιων δαπανών» και προσθέτουν ότι ενισχύθηκε και ο ιδιωτικός τομέας «μέσω στοχευμένων δράσεων και πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), του αναπτυξιακού νόμου και του νόμου Στρατηγικών Επενδύσεων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «τα μέτρα ‘στήριξης’ της κυβέρνησης της ΝΔ περιλαμβάνουν ακύρωση των προσλήψεων νέων επιστημόνων, υποχρεωτική ένταξη των μεταδιδακτόρων ερευνητών στο ενιαίο μισθολόγιο, επαναφορά των συμβάσεων έργου έναντι των συμβάσεων εργασίας, κομματικοποίηση του ΕΛΙΔΕΚ, όπως και αποσάθρωση του ενιαίου χώρου πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, με τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης».

Ερωτούν μεταξύ άλλων, «σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και οι σκοποί του ΕΛΙΔΕΚ, καθώς και η συνέχιση της επαρκούς χρηματοδότησής του, ειδικά με δράσεις για τους νέους επιστήμονες, πέραν των πόρων που έχει εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και πώς σκοπεύει να στηρίξει τους νέους επιστήμονες μέσα από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa