Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εργοτάξιο: Πότε θα φύγει δίπλα από τη λίμνη;

Εικόνα του άρθρου Εργοτάξιο: Πότε θα φύγει δίπλα από τη λίμνη;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2020, 20:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από τρία χρόνια, η πρώην δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου του Δήμου Ιωαννιτών. Το εργοτάξιο του Δήμου βρίσκεται εδώ και δεκαετίες δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, σε απόσταση… αναπνοής από τη λίμνη. Η μετεγκατάστασή του είναι αναγκαία για περιβαλλοντικούς λόγους.

Από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2018, έγινε εκ μέρους του Δήμου η ανάθεση τριών συνολικά μελετών (αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη). Παρά την αισιοδοξία της πρώην δημοτικής αρχής ότι οι μελέτες θα ολοκληρωθούν σύντομα, η όλη υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Η νυν δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ προσπαθεί να κλείσει λοιπόν αυτή την εκκρεμότητα. Στην τελευταία της χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση, η οικονομική επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να δώσει παράταση για την ολοκλήρωση των μελετών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Το θέμα βέβαια έφτασε αρχικά στην οικονομική επιτροπή με τη μορφή αιτήματος εκ μέρους της αναδόχου εταιρίας (η ίδια εταιρία και για τις τρεις μελέτες) για λύση της σύμβασης που αφορά τις μελέτες. Οι λόγοι της υποβολής του αιτήματος δεν έχουν γίνει γνωστοί ακόμη – η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής έγινε και πάλι διά περιφοράς. Σημειωτέον ότι το νέο εργοτάξιο του Δήμου προορίζεται να γίνει σε έκταση της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής, κοντά στην οδό Στ. Νιάρχου. Στην ίδια περιοχή, έχει χωροθετηθεί και το Πράσινο Σημείο.

Για τα του εργοταξίου και των μελετών μετεγκατάστασής του, παρέμβαση, με ανακοίνωσή της, έκανε η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη. Για την παράταξη η μετεγκατάσταση του εργοταξίου είναι «θέμα απόλυτης προτεραιότητας». Υπενθυμίζει δε για τον λόγο αυτόν, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε στις 15 Ιανουαρίου του 2020 τη διάθεση ποσού 1,1 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης.

«Δεν είναι η στιγμή καταλογισμού ευθυνών για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται. Η δημοτική αρχή οφείλει να προχωρήσει, αμέσως, στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων μελετών, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων με στόχο την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του εργοταξίου του Δήμου. Οποιαδήποτε ολιγωρία για το θέμα αυτό, προκαλεί περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας» τονίζεται. Παράλληλα, προσθέτει ότι η απομάκρυνση του εργοταξίου συνδέεται με τον σχεδιαζόμενο παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο που συνδέει την πλατεία Μαβίλη με το Πέραμα.

Όσον αφορά το θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της επιτροπής, η παράταξη αποσαφηνίζει ότι ψήφισε υπέρ της μη λύσης της σύμβασης μεταξύ Δήμου και αναδόχου εταιρίας και της παράτασης αυτής μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, «με τον όρο ότι σε περίπτωση που η ανάδοχος εταιρία δεν συμμορφωθεί στην απόφαση αυτή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να ολοκληρώσουν άμεσα τις σχετικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου».

Τις θέσεις της παράταξης στη συνεδρίαση, τις κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back