ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έργο 2,1 εκατ. ευρώ… εκ των υστέρων

Εικόνα του άρθρου Έργο 2,1 εκατ. ευρώ… εκ των υστέρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2020, 20:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τη μια, η Περιφέρεια Ηπείρου που εμφανίζεται καθησυχαστική και επιχειρεί να υποτιμήσει τον κίνδυνο για την πορεία ενός σημαντικού έργου, λόγω της διαδικασίας που δεν ακολουθήθηκε, και από την άλλη η ΔΕΥΑΙ που προσπαθεί να διορθώσει το λάθος με έναν ακροβατικό τρόπο και με επίκληση… του Covid-19.

Όπως έγραφε χτες ο «Τύπος Ιωαννίνων», το έργο της μεταφοράς δικτύων της ΔΕΥΑΙ στην οδό Νιάρχου για την εκτέλεση της ανακατασκευής της οδού, με προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ, προχώρησε –στις 30 Ιουνίου έγινε ο διαγωνισμός-, χωρίς να υπάρχουν και οι δύο εγκριτικές αποφάσεις της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑΙ και Περιφέρειας Ηπείρου από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Ναι μεν η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ δεν έκανε ανάλογη κίνηση. Ωστόσο, στις 4 Μαΐου, η προγραμματική σύμβαση, βάσει της οποίας φορέας υλοποίησης ορίζεται η Περιφέρεια κι όχι η ΔΕΥΑΙ, υπογράφηκε από τα συμβαλλόμενα μέρη. Η διαπίστωση της απουσίας της εγκριτικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ φέρεται να έγινε πριν από λίγο καιρό.

Τι κι αν ο διαγωνισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020, έχει γίνει; Τι και αν τον διαγωνισμό τον έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου ως φορέας υλοποίησης βάσει μιας προγραμματικής σύμβασης που δεν έχει τυπικά την έγκριση του έτερου συμβαλλόμενου;

«Αν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ δεν είχε εξουσιοδότηση από το Διοικητικό Συμβούλιο για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, μπορεί και σήμερα να την εξασφαλίσει και δεν πρόκειται για κανένα σοβαρό θέμα» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με εμφανή την πρόθεσή του να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα. Διευκρίνισε δε ότι οι προγραμματικές συμβάσεις για συγχρηματοδοτούμενα έργα περνάνε για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όταν ο προϋπολογισμός του έργου είναι πάνω από 5 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για περαιτέρω καθυστερήσεις στο έργο κατασκευής της οδού Νιάρχου.

Η ΔΕΥΑΙ, από την πλευρά της, και δη ο πρόεδρός της Άρης Μπαρτζώκας σιωπούν. Επί του πρακτέου, όμως, η ΔΕΥΑΙ προσπαθεί να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση εκ των υστέρων. Στη χτεσινή συνεδρίαση, δεν το κατάφερε και απέσυρε το θέμα, μετά και από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο κάνει νέα προσπάθεια, καθώς έχει προσδιοριστεί έκτακτη συνεδρίαση για τις 18:30 διά περιφοράς, κι όχι διά ζώσης όπως έγινε η χτεσινή συνεδρίαση!

Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης είναι η έγκριση της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης. Στη σχετική εισήγηση γίνεται επίκληση «στις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα εξαιτίας του Covid-19, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή βασικών λειτουργιών των υπηρεσιών». Μόνο που ο κοροναϊός ανέστειλε τις υπηρεσίες μετά τον Μάρτιο… Τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση, ο κοροναϊός δεν είχε μπει καν στη ζωή μας…

Το ζητούμενο είναι πια τα συμβαλλόμενα μέρη να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου, με το επιπρόσθετο δεδομένο ότι πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3