ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ερευνητικό Κέντρο Ιωαννίνων από Σεπτέμβριο

Εικόνα του άρθρου Ερευνητικό Κέντρο Ιωαννίνων από Σεπτέμβριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2019, 17:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ολοκληρώθηκε το πρώτο, δύσκολο κομμάτι της συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και τώρα μένει το… ακόμα πιο δύσκολο.

Η πιο σημαντική είδηση όμως, είναι ότι το Ερευνητικό Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα έξι ινστιτούτα αναμένεται να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Τα ινστιτούτα είναι τα εξής:

  • Βιοεπιστηµών
  • Επιστήµης Υλικών και Υπολογισµών
  • Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών
  • Οικονοµικής ανάλυσης και αλληλέγγυας οικονοµίας
  • Περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης
  • Ψηφιακής Καινοτοµίας

Τα ινστιτούτα είναι ανοιχτά στο πανεπιστήμιο, δηλαδή θα υποστηρίξουν τη σε εξέλιξη έρευνα που γίνεται σε σχολές και θα στεγαστούν σε χώρους του ΤΕΙ Ιωαννίνων. Ήδη, από την παραμονή πρωτοχρονιάς, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πιστώθηκε 990.000 ευρώ για τις υποδομές, αλλά χρειάζεται περισσότερους πόρους. Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε ότι εφόσον υπάρξουν αυτοί, θα προκύψει η δυνατότητα θέσεων για μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες.

Βασικός όρος όμως, είναι οι πόροι. Όπως άλλωστε είναι και για τα διετή προγράμματα σπουδών που επίσης έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που περιλάμβανε τη διοικητική αναδιοργάνωση, με τη συμπλήρωση του οργανογράμματος του πανεπιστημίου, με ενταγμένες πλέον τις υπηρεσίες του ΤΕΙ. Έχουν διοριστεί προσωρινοί πρόεδροι σε τμήματα, σε άλλα που είναι αυτοδύναμα, βάσει νόμου, έχουν γίνει εκλογές και τα όργανά τους εκπροσωπούνται στη σύγκλητο.

Ένα ενδιάμεσο και ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι ολοκληρώθηκε επίσης: η οικονομική ενοποίηση των δύο ιδρυμάτων με τρόπο ώστε να μη χαθούν, παρά τα δύο ΑΦΜ, οι χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η επόμενη φάση είναι ακόμα πιο σύνθετη. Μέχρι τέλος Απριλίου, τα νέα τμήματα πρέπει να εκπονήσουν νέα προγράμματα σπουδών. Αυτό, είναι προαπαιτούμενο για να προκηρυχθούν οι 42 νέες θέσεις διδασκόντων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις διδακτικές απαιτήσεις. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα τμήματα θα στελεχωθούν άμεσα από τους διδάσκοντες-ουσες, γιατί η ακαδημαϊκή διαδικασία πλήρωσης θέσεων μπορεί να αποβεί χρονοβόρα, ειδικά εάν υπάρχουν (και σχεδόν πάντα υπάρχουν…) ενστάσεις κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω περιέγραψε με αδρές γραμμές ο πρύτανης κ. Αλμπάνης, λέγοντας ότι «υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα».

Σημειώνεται ότι το Ερευνητικό Κέντρο θα υπάγεται στη δικαιοδοσία της συγκλήτου, τη χρηματοδότηση θα ελέγχει η επιτροπή ερευνών, αλλά θα μπορεί το ίδιο να έχει σχέσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back