Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επικίνδυνοι «παραλληλισμοί»…

Εικόνα του άρθρου Επικίνδυνοι «παραλληλισμοί»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2021, 18:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος έρχεται να κατηγορήσει την περιφερειακή αρχή ότι αντί να αναδείξει την αρχαία Δωδώνη, πανηγυρίζει για το Τζαμί της Καλούτσιανης.

Το Τζαμί της Καλούτσιανης είναι ένα από τα μνημεία που «συμμετέχουν» στην πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η ανακοίνωση των «Οριζόντων Ηπείρου» έχει τον τίτλο «Ανταλλάξαμε το θέατρο της Δωδώνης με το Τζαμί στην Καλούτσιανη». Ένας τίτλος που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια δεδομένου ότι τα οθωμανικά μνημεία δεν τυγχάνουν αποδοχής από όλους –κάτι που ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» δεν μπορεί να μην το γνωρίζει. Ο κ. Ριζόπουλος αποδέχεται πάντως ότι οι εργασίες αποκατάστασης στο Τζαμί είναι απαραίτητες.

Η παράταξη επισημαίνει ότι η περιφερειακή αρχή «δεν έχει κάνει τίποτα για να αναδείξει έναν από τους σημαντικότερους φάρους εξωστρέφειας της περιοχής μας και μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση, την αρχαία Δωδώνη». Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, υλοποιείται εδώ και χρόνια πρόγραμμα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης, και δη του αρχαίου θεάτρου. Το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», ενώ μέσω της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα από την Περιφέρεια Ηπείρου «τρέχουν» και παράπλευρες δράσεις. Το αν θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα, είναι άλλο ζήτημα.

Και προφανώς η όποια προσπάθεια συσχετισμού, παραλληλισμού ή σύγκρισης της αρχαίας Δωδώνης με το Τζαμί της Καλούτσιανης, μέσα σε ένα τέτοιο ακαθόριστο πλαίσιο, δεν μπορεί να έχει καμία βάση.

Ο κ. Ριζόπουλος κατηγορεί ακόμη την περιφερειακή αρχή ότι «οικειοποιείται τη χρηματοδότηση των έργων» και ότι «στα 20 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στη διοίκηση του τόπου δεν τίθεται πια θέμα ωρίμανσης αλλά κομποστοποίησης». Η προσπάθεια «ωρίμανσης» του έργου της αποκατάστασης του Τζαμιού της Καλούτσιανης ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Είναι επίσης γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν είχε καταθέσει κάποιο σχέδιο χρηματοδότησης του έργου της αποκατάστασης, μέχρι που προέκυψε το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ριζόπουλος ασκεί κριτική στην περιφερειακή αρχή για το γεγονός ότι στην Ήπειρο δεν υλοποιούνται μεγάλα έργα. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κ. Καχριμάνης δεν έχει σχέδιο και όραμα για τα μεγάλα, προτιμά να σπαταλά πόρους σε επαρχιακούς δρόμους και μικροπαρεμβάσεις, διότι έτσι αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη», τονίζει και απευθύνει κάλεσμα να δοθεί ένα τέλος στον «χοτζαϊσμό» («επιστημονικός όρος που προκύπτει από τον τρόπο που κυβερνούσε ο Ενβέρ Χότζα», όπως σημειώνεται) του κ. Καχριμάνη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back