ΗΠΕΙΡΟΣ

Επιθεωρητές: Πρόταση να απολυθούν τα «20άρια της Άρτας»

Εικόνα του άρθρου Επιθεωρητές: Πρόταση να απολυθούν τα «20άρια της Άρτας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2016, 11:17
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το μόνο καινούργιο στοιχείο στην υπόθεση της απάτης των «πτυχίων αριστείας» που έδιναν αφειδώς τα ιδιωτικά ΤΕΕ «Ευρώπη» και «Τομή», είναι η σύσταση των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης να ανακληθούν οι τίτλοι και να ακυρωθούν οι προσλήψεις των κατόχων των τίτλων στο δημόσιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Έθνους".

Ωστόσο, το πόρισμα που επιβεβαιώνει τα…δημοσιογραφικώς γνωστά εδώ και μια δεκαετία περίπου, έρχεται αργά και σε σύγκρουση με την επικείμενη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που θα δίνει το δικαίωμα επανεξέτασης στους κατόχους των χαλκευμένων αριστείων.

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό, καθώς αντίθετα με ό,τι έχει ειπωθεί ευρέως μέχρι τώρα, τα πτυχία δεν είναι πλαστά, υπό την έννοια ότι οι διαδικασίες κτήσης, οι υπογραφές, οι επικυρώσεις και τα λοιπά είναι… αυθεντικότατες. Γύρω από το σύστημα ιδιωτικής εκπαίδευσης στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός στον οποίο συμμετείχαν και δημόσιοι λειτουργοί από διοικητικές θέσεις της εκπαίδευσης, ώστε να το νομιμοποιήσουν πλήρως.

Ωστόσο, οι κάτοχοι των πτυχίων σπάνια εμφανίζονταν στα μαθήματα, αλλά παρόλα αυτά έπαιρναν ολοστρόγγυλα εικοσάρια στις εξετάσεις. Το απόλυτο άριστα εξασφάλιζε στους κατόχους του περισσότερα μόρια στις διαδικασίες κατάληψης μιας θέσης. Η συντριπτική τους πλειοψηφία διορίστηκε σε θέσεις νοσηλευτών και παραϊατρικών σε νοσοκομεία (στα Γιάννενα, οι περισσότεροι και περισσότερες βρέθηκαν στο «Χατζηκώστα»), ενώ θεωρητικά, με αυτό τον τρόπο μπορούσαν να υπερκεράζουν ακόμα και πτυχιούχους δημόσιας ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Ήταν ένα από τα «καλά» της ιδιωτικοποίησης συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δομών…

Οι υπάλληλοι του ΣΕΕΔΔ διαπίστωσαν ότι 2.000 περίπου απόφοιτοι «αριστούχοι» συμμετείχαν στο μηχανισμό της Άρτας: ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εκπαιδευτικούς όχι νόμιμα διορισμένους, απογευματινή λειτουργία χωρίς άδεια, περισσότερες απουσίες από το επιτρεπόμενο και «άδεια» απουσιολόγια που δεν υποβάλλονταν ποτέ στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας (κάποιες περιόδους εν γνώσει της), «στημένες» εξετάσεις με τους εξεταζόμενους να γνωρίζουν από πριν τα ερωτήματα. Ακόμα οι ελεγκτές επιβεβαιώνουν ότι γινόταν συστηματική αλλοίωση των γραπτών των εξετάσεων ενώ υπήρχαν διπλοεγγραφές σπουδαστών καθώς και παράνομες εγγραφές αφού κάποιοι σπουδαστές δεν είχαν απολυτήριο Γυμνασίου. Επίσης: πτυχία με τον ίδιο αριθμό μητρώου, αλλά σε διαφορετικούς μαθητές, «κρύψιμο» της απάτης στα σχετικά βιβλία των εκπαιδευτηρίων, κ.α.

Σημειώνεται ότι την υπόθεση αποκάλυψαν προ καιρού οι συνδικαλιστές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά για αρκετά χρόνια, όπως καταγγέλλουν, δεν επιδείχθηκε καμία ιδιαίτερη ζέση για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό: με τις ολιγωρίες και τα «κάνουμε ότι δεν βλέπουμε» πέρασε πάνω από δεκαετία. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους εργάζονται κοντά στα 20 χρόνια και ενδέχεται ακόμα και να είναι καλοί ή καλές στη δουλειά τους, με την αποκτηθείσα εμπειρία. Το 2007 το υπουργείο Παιδείας ψήφισε νόμο για να επανεξεταστούν τα πτυχία, αλλά αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τώρα, το υπουργείο Παιδείας θέλει να ξαναστείλει στα εξεταστικά θρανία τους κατόχους των απολυτηρίων για να πιστοποιηθεί η εγκυρότητα των πτυχίων τους…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back