Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Επί ποδός» για το ασφαλιστικό

Εικόνα του άρθρου «Επί ποδός» για το ασφαλιστικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2020, 15:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι συνδικαλιστικοί φορείς, ενόψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου, του «διαδόχου» του νόμου Κατρούγκαλου, που διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά του προκατόχου του.

Καταρχάς, η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων αποφάσισε «να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση για 24ωρη απεργία, μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο» της Βουλή. Περί αυτού, ενημέρωσε και ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας σε δηλώσεις του.


Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο νέος νόμος «δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%» και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο».

Επιγραμματικά, ο κ. Γρίβας ανέφερε τα εξής στις δηλώσεις του:

  • Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
  • Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
  • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή χρημάτων στα ταμεία, που αφαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια.
  • Διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).

Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης για το ασφαλιστικό, στο Du Lac, με τους Σάββα Ρομπόλη, Αλέξη Μητρόπουλο και Γιώργο Ρωμανιά, στις 3 Φεβρουαρίου.

Επίσης, συσκέψεις καλούν το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ταξική Ενότητα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back