Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Επανάληψη» για τα απορρίμματα

Εικόνα του άρθρου «Επανάληψη» για τα απορρίμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2019, 18:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιφερειακή αρχή επαναλαμβάνει, με ανακοίνωσή της, όσα τόνιζε πριν από λίγες μέρες για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, προσθέτοντας κάποια στοιχεία, σε νέα ανακοίνωσή της.

Καταρχάς, η ανακοίνωση δίνει την αίσθηση απάντησης σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κυρίως, στους «Ορίζοντες Ηπείρου». Προ ημερών, η παράταξη του κ. Ριζόπουλου κατάγγειλε «σχέδιο», στο οποίο ενέπλεξε Περιφέρεια (αλλά και Μητρόπολη, σε διαφορετικούς βαθμούς), ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση του Γιώργου Ζάψα έβγαλε ανακοίνωση, κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή ότι υπεκφεύγει του «λογαριασμού» που θα πληρώσουν οι πολίτες.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας απαντάει περισσότερο στις αιτιάσεις και τα σενάρια περί καθυστέρησης λόγω… αναμονής για τα απορρίμματα Κέρκυρας και Λευκάδας και λιγότερο για το ενδεχόμενο μετακύλησης κόστους στους πολίτες.

Λέει καταρχάς ότι η… προεκλογική περίοδος τελείωσε, υπενθυμίζοντας με αυτό τον πλάγιο τρόπο ότι νίκησε με αυτοδυναμία και ξεκαθαρίζει ότι το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά. Όσο για  τα σενάρια αναμονής από Λευκάδα-Κέρκυρα τα χαρακτηρίζει «φαιδρότητες».

Η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι η λειτουργία του εργοστασίου είναι αποσυνδεμένη από αυτή των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και ότι η μεταφορά των απορριμμάτων είναι υποχρέωση των Δήμων, ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος αποτρέπει Δήμος, ακόμα (αναλυτικές λεπτομέρειες, στο άρθρο του typos-i.gr). Η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι έχει υπάρχει μέριμνα για το κόστος, από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, αλλά «πάρα ταύτα και ενώ όλοι γνωρίζουν και έχουν συναποδεχθεί τους όρους της σύμβασης, εν τούτοις υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση  μεταφοράς των απορριμμάτων στο eργοστάσιο, που,επαναλαμβάνουμε, δεν επηρρεάζει τη λειτουργία του».  

Μεταφέρει την ευθύνη στους Δήμους «καθώς πληρώνουν τέλη για τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, αλλά  και επιβαρύνονται και  με το κόστος του   όγκου απορριμμάτων που υπολείπεται ώστε να καλυφθεί η κατώτατη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να μεταφέρεται στο εργοστάσιο».  

Για τους ΣΜΑ, επαναλαμβάνει ότι υπάρχει θέμα για τη σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και με «κενά στο νομοθετικό πλαίσιο», για τα οποία έχει επιληφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών», χωρίς να γίνεται πιο αναλυτική στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ζήτημα υπάρχει επίσης και με τη συγκρότηση των ΦΟΔΣΑ, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια.

Η ανακοίνωση κλείνει λέγοντας ότι «η λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δεν ήταν και δεν είναι ‘εφεύρεση’ της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι Κοινοτική Οδηγία και υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ- όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας- είναι μονόδρομος ελλείψει επαρκών κοινοτικών και εθνικών πόρων». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back