Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 18-11-2021, 09:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ενωτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, στις θέσεις της ενόψει των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου, (υποψήφια πρόεδρος Όλυ Τσουμάνη, υποψήφιοι σύμβουλοι: Νεκταρία Βαγγελή, Βέρα Γκουβά, Διαμαντής Ζώλας, Δονάτος Παπαδημητρίου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δυστυχώς όμως για όλους εμάς  το απερχόμενο  Δ.Σ. δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν διεκδίκησε καίρια ζητήματα  του κλάδου μας, δεν κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη από τους κυβερνώντες, με πρόσχημα πάντα την πανδημία, παραβίαση θεμελιωδών  ελευθεριών και δικαιωμάτων ,  ούτε καν τοποθετήθηκε,  ως όφειλε στη  κατάργηση κατοχυρωμένων επί δεκαετίες εργασιακών και  ασφαλιστικών  δικαιωμάτων των πολιτών».

Αναφέρει επίσης ότι η διοίκηση αναλώθηκε σε αντιπαραθέσεις και ότι υπήρξαν καταγγελίες για «εκρηκτικές  συνεδριάσεις με εκατέρωθεν προσωπικές αντεγκλήσεις, προσωπικές προσβολές, αναφορές». Θεωρεί ότι «είναι δε απαράδεκτη  η διανομή ενός πενιχρού μερίσματος (συνέπεια κι αυτό της οικονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης μείωσης της δικηγορικής ύλης) με τη μορφή προκαταβολής, για μικροπολιτικούς καθαρά σκοπούς».

Καταλογίζει ακόμα ότι η διοίκηση «δεν  διεκδίκησε την κρατική ενίσχυση  των 800 ευρώ, την οποία έλαβαν όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά μαζί με την ολομέλεια χειροκρότησε την κοροϊδία της τηλεργασίας των 600 ευρώ».

Η παράταξη βάζει πέντε σημεία διεκδίκησης:

1) Για τα εργασιακά - ασφαλιστικά μας δικαιώματα, την προστασία του εισοδήματός μας:
   • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους δικηγόρους , δημόσια, δωρεάν και  υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση όλων των  αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μείωση των  ασφαλιστικών εισφορών.    Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση όλων των  απωλειών των αποθεματικών των ταμείων από τη διαχρονική καταλήστευσή  τους.
• Πλήρη σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μετά από 30  χρόνια εργασίας ή στα 60 έτη για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες  δικηγόρους. Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά  13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
• Διαγραφή χρεών  που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας προς ασφαλιστικά ταμεία –  τράπεζες – δημόσιο, για όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους  δικηγόρους, χωρίς προσαυξήσεις - πρόστιμα. Καμία κατάσχεση πρώτης  κατοικίας – επαγγελματικής στέγης για μισθωτούς και  αυτοαπασχολούμενους  δικηγόρους.
• Κατάργηση κάθε είδους τελών και χαρατσιών (π.χ.  τέλος επιτηδεύματος). Αφορολόγητο για όλους τους δικηγόρους 20.000 ευρώ  ατομικό εισόδημα, 40.000 οικογενειακό και 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί.
•  Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα ανεργίας και στους δικηγόρους, που  έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή το  πραγματικό εισόδημά τους βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
• Όχι  στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση  του επαγγέλματος με πλήρη δικαιώματα, το πτυχίο. Κατάργηση των εξετάσεων  για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών που  θα συνδέει την θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή της. Μέχρι την  κατάργησή της άσκησης, να κατοχυρωθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά  δικαιώματα των ασκούμενων, όπως και σε όλους τους μισθωτούς συναδέλφους.
Ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης – Δυνατότητα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη
    Παρά την προσπάθεια των δικαστικών λειτουργών για έγκαιρη διεκπεραίωση  του όγκου της δουλειάς τους, η δικαιοσύνη πάσχει από τόσο εκτεταμένες  ελλείψεις, ώστε οι καθυστερήσεις είναι ο κανόνας, εξ ου και η κατ’  επανάληψη καταδίκη της χώρας μας από το ΕΔΔΑ. Όπως συνήθως συμβαίνει,  αντί της αντιμετώπισης των πραγματικών αιτιών οι κυβερνώντες επέλεξαν  συνειδητά την απαξιωτική και κοινωνικά επικίνδυνη οδό της διόγκωσης του  κόστους προσφυγής στη Δικαιοσύνη, μεθοδεύοντας με τον τρόπο αυτό τη  μείωση του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων και δυσχεραίνοντας την προσφυγή  του πολίτη στη δικαιοσύνη.  
Διεκδικούμε:
- Κάλυψη  των λειτουργικών κενών στις θέσεις δικαστικών λειτουργών και γραμματέων.
-  Καλυτέρευση της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι  συνάδελφοι ενώπιον των δικαστηρίων και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών.
-Την  κατάργηση των διατάξεων, δια των οποίων διογκώθηκε το κόστος πρόσβασης  στη δικαιοσύνη (επιβολή ή αύξηση της τιμής των παραβόλων στην άσκηση  ενδίκων μέσων και προσφυγών, ΦΠΑ, αναβολόσημο κοκ), όπως και των  διατάξεων εκείνων, δυνάμει των οποίων επιβαρύνεται κατά την εκκαθάρισή  τους η καταβολή των χρηματικών ποινών ή των μετατρεπτέων σε χρήμα  στερητικών της ελευθερίας ποινών.
 
  4) Για την προστασία της υγείας μας , του χώρου εργασίας και εν γένει της ζωής μας:
Εξασφάλιση  όλων των προϋποθέσεων και μέτρων προστασίας της υγείας για την ομαλή  λειτουργία των δικαστηρίων και των δημόσιων υπηρεσιών. Καμία σκέψη για  αποκλεισμό των ανεμβολίαστων συναδέλφων, δικαστικών υπαλλήλων, διαδίκων  και λοιπών πολιτών από τα δικαστήρια. Εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε όλους  τους δικηγόρους και όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και μη,  αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών. Λήψη όλων των  απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού στις Γραμματείες και  τα Ακροατήρια Τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων των δικαστηρίων.  Μόνιμο ιατρικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας στα δικαστήρια. Λήψη  άμεσων μέτρων από το κράτος για την  αναβάθμιση της κτιριακής και  υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.
   5) Συμμετοχή όλων των συναδέλφων στη διεκδίκηση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων μας
Τα  τελευταία χρόνια, ακόμα και προ της πανδημίας, παρατηρείται μια ολοένα  και αυξανόμενη αδιαφορία συμμετοχής των συναδέλφων στις συλλογικές μας   διαδικασίες (Γ.Σ. κλπ)  και στη διεκδίκηση  των επαγγελματικών μας  δικαιωμάτων.  Για  το φαινόμενο αυτό φέρουμε ευθύνη όλοι , πρωτίστως  όμως φέρουν ευθύνη  τα συλλογικά μας όργανα.
Τα συλλογικά μας  όργανα οφείλουν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στις συλλογικές διεργασίες,  να ενημερώνουν τα μέλη για τα καίρια ζητήματα του κλάδου και να ζητούν  τη γνώμη  τους. Οφείλουν στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης και του  λόγου,  να ακούν και να δέχονται  την   κριτική ακόμα και αν αυτή είναι  οξεία ή δεν είναι αρεστή, να κάνουν την απαραίτητη  αυτοκριτική,    διότι μόνο έτσι  αποφεύγονται  λάθη και λαμβάνεται η βέλτιστη απόφαση.  Το απερχόμενο Δ.Σ. δυστυχώς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Χαρακτηριστικό  το παράδειγμα 63 συναδέλφων οι οποίοι κλήθηκαν να επιστρέψουν υπέρογκα  χρηματικά  ποσά στον ΕΦΚΑ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, λόγω λανθασμένων  εκκαθαρίσεων του οργανισμού. Καίτοι το ως άνω πρόβλημα ήταν γνωστό  τουλάχιστον σε τμήμα του ΔΣ  πολύ πριν την καταβολή των λανθασμένων  ποσών εκκαθάρισης, δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση, ώστε να γίνουν  οι απαραίτητες ενέργειες και να αποφευχθεί η επιβάρυνση και η ταλαιπωρία  των συναδέλφων.
Άλλο πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση  διενέργειας  της ετήσιας απολογιστικής Γ.Σ. 2021 διαδικτυακά και μέσω ειδικής  πλατφόρμας με τη  δικαιολογία  της  ΚΥΑ για τον κορονοϊό.  Είναι  ειλικρινά απορίας άξιο πώς νομικά πρόσωπα  με παρόμοιο ή και μεγαλύτερο   αριθμό μελών (150 και πλέον) πραγματοποίησαν κανονικά και δια ζώσης τις  Γενικές τους Συνελεύσεις, τα μέλη τους ενημερώθηκαν, τοποθετήθηκαν ,  ψήφισαν κλπ. Εμείς γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε;
Η αλήθεια  είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο  από το συγκεκριμένο  Δ.Σ. το  οποίο, ακόμα και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων,  συνεδριάζει,  άγνωστο γιατί,  διαδικτυακά.
Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι μόνον η  συνεχής  συμμετοχή, η ενημέρωση και η τοποθέτηση όλων μας  στα ζητήματα  του κλάδου μας  μπορεί να θεμελιώσει βασίμως μια ελπίδα ανάσχεσης των  προωθούμενων θεσμικών αποδιαρθρώσεων.
Δεσμευόμαστε να ενώσουμε  τους συνάδελφους μας με βάση τα πραγματικά τους προβλήματα και τις  πραγματικές τους ανάγκες, μακριά από προσωπικές κόντρες και  αντιπαραθέσεις που τελικά στην πραγματικότητα, ηθελημένα ή αθέλητα,  βοηθάνε να συγκαλύπτεται τόσο η αιτία των προβλημάτων όσο και η λύση  τους. Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλους τους συναδέλφους και  κυρίως τους πιο  νέους να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες, να  εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, να διεκδικούν δυναμικά τα   δικαιώματα  τους, να ελέγχουν το  ΔΣ τόσο στη λήψη όσο και στην  υλοποίηση των αποφάσεων τους.

 


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα