Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενστάσεις για το αυτοδιοίκητο

Εικόνα του άρθρου Ενστάσεις για το αυτοδιοίκητο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2019, 19:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον απολογισμό της συνόδου των πρυτάνεων και των επαφών με το Υπουργείο Παιδείας έκανε η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο πρύτανης κ. Αλμπάνης ενημέρωσε ότι τα νέα ερευνητικά κέντρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΕΚ) θα λειτουργήσουν κανονικά και δεν θα ακολουθήσουν την αναβολή/κατάργηση άλλων δομών που ίδρυσε ο προηγούμενος νόμος. Για τα δύο κέντρα καινοτομίας που έχουν εξαγγελθεί, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ζητήσει λεπτομέρειες για το ρόλο του πανεπιστημίου, των επιχειρήσεων κ.λπ.

Όπως πρόσθεσε ο αντιπρύτανης κ. Γεωργάτος, το ίδρυμα απάντησε στα 22 σημεία-ερωτήσεις του υπουργείου «με καθαρά ακαδημαϊκό στίγμα, μακριά από σκοπιμότητες».

Στα τρία καίρια ζητήματα που τέθηκαν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, ειπώθηκαν τα εξής:

Για το προσωπικό του πανεπιστημίου

Τα ιδρύματα θα έχουν συμμετοχή στην κινητικότητα μέσω του ψηφιακού οργανογράμματος. Το σχετικό αίτημα θα πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Ενδεχομένως να υπάρξει νέο σχέδιο και για τα οργανογράμματα καθαυτά, καθώς οι οργανισμοί δεν έχουν εγκριθεί ακόμα. Ο αντιπρύτανης κ. Πασχόπουλος τόνισε ότι το ίδρυμα έχει μεγάλες απώλειες σε προσωπικό, κατά 192 άτομα τα τελευταία χρόνια και στόχος είναι, πριν την κινητικότητα, να αναπληρωθούν οι 50 από αυτές τις θέσεις.  

Για την οικονομική ενίσχυση

Θα υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ και επειδή η χρονιά φτάνει στο τέλος της, θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς. Επίσης, όπως τόνισε αντιπρύτανης κ. Νικολόπουλος, οι προϋπολογισμοί θα καταβάλλονται στην αρχή του έτους, εξέλιξη που τη χαρακτήρισε «θετική». Ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι το πανεπιστήμιο θέλει ενίσχυση και για τα ερευνητικά κέντρα, ενώ έκφρασε και την προσωπική του ανησυχία για τα κριτήρια χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, είπε ότι το κομμάτι του 20% που θα αποδίδεται με βάση την αριστεία, του δημιουργεί επιφυλάξεις.

Ο κ. Γεωργάτος τόνισε ότι «θα μας ανησυχούσε μια εξέλιξη όπως ‘το κουπόνι του φοιτητή’, δηλαδή χρηματοδότηση ανά φοιτητή. Η μέθοδος αυτή οδηγεί στη μείωση δαπανών» τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ενταχθούν τα πάγια έξοδα στη χρηματοδότηση και να αφήνεται περιθώριο και για την έρευνα».

Η σύνοδος των πρυτάνεων θα συνεδριάσει εκτάκτως για τα οικονομικά θέματα, όταν ανακοινωθούν τα κριτήρια.

Για το πλαίσιο λειτουργίας ΑΔΙΠ-ΕΛΚΕ

Η πρυτανική αρχή εκφράζει την ένστασή της γιατί οι θεωρεί ότι οι αλλαγές περιορίζουν το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου

Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ

Στη σύνοδο εκπροσώπησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. «Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστημίων πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προαναγγέλλει μείωση της χρηματοδότησης -ιδιαίτερα των περιφερειακών πανεπιστημίων- μέσω της ‘αξιολόγησης’των ΑΕΙ και προχωρεί στη συρρίκνωση δημόσιων δομών (διετή προγράμματα – νέα τμήματα) σπρώχνοντας χιλιάδες νέους ως πελάτες στα κολέγια» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back