Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένσημα, εφέτες, διαμεσολάβηση και άλλα προβλήματα

Εικόνα του άρθρου Ένσημα, εφέτες, διαμεσολάβηση και άλλα προβλήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2019, 16:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σειρά θέματα άνοιξε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, με αφορμή την ψήφιση του (νέου) νέου ποινικού κώδικα, των τροποποιήσεων δηλαδή που επήλθαν στη νομοθεσία που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κα Νάκα ήταν εξόχως αναλυτική στις τροποποιήσεις σχετικά με τις ποινές, χρηματικές, φυλάκισης κ.λπ.

Επίσης, αναφέρθηκε σε επιμέρους διατάξεις για αρμοδιότητες υπουργών, εισαγγελέων, καθαρογραφής αποφάσεων κ.λπ.

Η πρόεδρος του ΔΣΙ παρουσίασε εκ νέου τις αντιδράσεις των δικηγόρων για τις ρυθμίσεις στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που αφορά αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Η υποχρεωτικότητα ξεκινάει από τις 15 Ιανουαρίου 2020 για τις οικογενειακές διαφορές, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις αυτής της κατηγορίας και από τη 15η Μαρτίου 2020 για τις διαφορές που εκδικάζονται κατά την τακτική διαδικασία και υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου αν η αξία του αντικειμένου της διαφοράς υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

«Αυτή η διαδικασία θα επιβαρύνει τον πολίτη για μία ακόμη φορά. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή θα επιβαρύνει τον επισπεύδοντα να προκαταβάλλει στον διαμεσολαβητή ποσό 50 ευρώ ως αμοιβή για την υποχρεωτική αρχική συνεδρία. Για κάθε ώρα διαμεσολάβησης μετά την υποχρεωτική αρχική συνεδρία η ελάχιστη αμοιβή ορίζεται στο ποσό των 80 ευρώ και βαρύνει ισομερώς. Επιπλέον θα επιβαρύνει και με την αμοιβή των νομικών παραστατών ανάλογα με την αρμοδιότητα που υπάγεται η διαφορά» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Νάκα.

Πιο κάθετη ήταν η διαφωνία που εξέφρασε για την επιβολή του δικαστικού ενσήμου, την οποία χαρακτήρισε «αιφνιδιαστική»

«Εναντιωνόμαστε σε κάθε εμπόδιο που βάζει οποιαδήποτε κυβέρνηση στους πολίτες για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χωρίς αιτιολογική έκθεση» είπε συγκεκριμένα.

Για το συγκεκριμένο γεγονός, ο ΔΣΑ έκανε αποχή σήμερα (19/12), ωστόσο ο ΔΣΙ αποφάσισε να «μην απέχει, αλλά να ενημερώσει» και να κάνει «στοχευμένη αποχή», όταν ο κόσμος θα «είναι ενημερωμένος».

Τέλος, η κα Νάκα τόνισε ότι «πάλι αιφνιδιαστικά και ενάντια στις ανάγκες και απαιτήσεις των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, ψηφίστηκε η αύξηση οργανικών θέσεων  προέδρων Εφετών με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων Εφετών».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συνθέσεις των Εφετείων αποδυναμώνονται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των συνεχών συνεδριάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back