Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ενότητα Πολιτών»: Ζητείται αντιπλημμυρικό σχέδιο για το λεκανοπέδιο

Εικόνα του άρθρου «Ενότητα Πολιτών»: Ζητείται αντιπλημμυρικό σχέδιο για το λεκανοπέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2020, 14:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου φέρνει στο προσκήνιο η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα με επιστολή της προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Η παρέμβαση της παράταξης γίνεται με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της χώρας, και δη της Καρδίτσας, αλλά και την πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την ενδεχόμενη χωροθέτηση ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου σε έκταση κοντά στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, η οποία από παλιότερες μελέτες έχει οριστεί ως ζώνη ανάσχεσης πλημμυρών, ως μια περιοχή δηλαδή που προορίζεται να πλημμυρίζει.

Τη διάσταση αυτή της ενδεχόμενης χωροθέτησης του κλειστού γυμναστηρίου στη συγκεκριμένη περιοχή, είχε αναδείξει ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Στην επιστολή του προς τον δήμαρχο, ο κ. Μπέγκας παραπέμπει σε ένα έγγραφο που είχε σταλεί το 2018, κατά τη δημαρχία του, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που αφορούσε την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου. Όπως επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έστειλε ποτέ απάντηση.

Επί του παρόντος, ο κ. Μπέγκας ζητά από τον δήμαρχο να γίνει αναλυτική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η παράταξή του θα είναι παρούσα σε ό,τι χρειαστεί, καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης αντιμετώπισης πλημμυρών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Η πρώην δημοτική αρχή είχε παρέμβει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση το 2018, με αφορμή το τότε προσχέδιο διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου. Στη δημόσια διαβούλευση που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2017 στα Γιάννενα, το προσχέδιο ανέφερε ότι σημαντικό μέρος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αποτελεί ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας. Υπενθυμίζεται δε ότι το λεκανοπέδιο, λίγα χρόνια πριν, το 2010, είχαν βιώσει μια μεγάλη πλημμύρα. Ήταν τότε που ακόμα και η Εγνατία οδός είχε πλημμυρίσει στο ύψος της Πεδινής και είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στο έγγραφό του προς τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλη Μιχελάκη, ο πρώην δήμαρχος σημείωνε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με μελέτες, το φαινόμενο των πλημμυρών του 2010 δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μεμονωμένο, καθώς η περίοδος επαναφοράς υπολογίζεται να είναι της τάξης της δεκαετίας. Θα πρέπει μάλιστα να τονισθεί ότι η ανώτατη στάθμη πλημμύρας του 2010 δεν είναι η μέγιστη δυνατή που μπορεί να παρουσιασθεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες μελέτες. Ο κίνδυνος εμφάνισης φαινομένων που θα οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη ανώτατη στάθμη πλημμύρας από αυτή του 2010, θα πρέπει να θεωρηθεί ως πολύ πιθανός. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος για απώλεια ανθρώπινων ζωών θα είναι ιδιαίτερα υψηλός».

Η παρέμβαση αυτή του Δήμου Ιωαννιτών το 2018 προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε γίνει με το σκεπτικό ότι λόγω της έκτασης και της πολυπλοκότητας του ζητήματος, θεωρείται επιβεβλημένη η συνεργασία των αρμόδιων φορέων υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back