Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ενότητα Πολιτών»: Μερική… η διαχείριση των βιοαποβλήτων

Εικόνα του άρθρου «Ενότητα Πολιτών»: Μερική… η διαχείριση των βιοαποβλήτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2020, 16:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την υποβολή πρότασης για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» ενέκρινε στη χτεσινή της συνεδρίαση η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.

Τη θετική ψήφο της έδωσε και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα. Με σημερινή της ανακοίνωση, η παράταξη εκφράζει όμως τους έντονους προβληματισμούς της καθώς, όπως αναφέρει, η πρόταση της δημοτικής αρχής για τα βιοαπόβλητα καλύπτει το 60% των αναγκών που έχει ο Δήμος, τόσο σε δράσεις όσο και σε εξοπλισμό, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί. Μια μελέτη, σύνταξη της οποίας είχε αναθέσει η παράταξη ως δημοτική αρχή.

«Η Δημοτική Αρχή για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί τα οφέλη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού, για λόγους που θα πρέπει να εξηγήσει η ίδια, αποφάσισε να υποβάλει μια πρόταση που δεν περιλαμβάνει το σύνολο του εξοπλισμού και των δράσεων που απαιτούνται για να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση, όπως αυτό περιγράφεται στην μελέτη που είχε ανατεθεί επί θητείας μας και έχει παραληφθεί, παρότι είχε τη δυνατότητα να το κάνει» τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Η «Ενότητα Πολιτών» σημειώνει ακόμα ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων που τίθενται από τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, «ενώ θα υπάρχουν επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο, μιας και η μείωση του κόστους των ανταποδοτικών, που αφορά άμεσα τους πολίτες, είναι σε άμεση συνάρτηση με το ποσοστό υλοποίησης  του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Επισημαίνει δε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής ζητήθηκαν εξηγήσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν. «Για τον λόγο αυτόν καλούμε τη  Δημοτική Αρχή να απαντήσει γιατί ενώ είχε στα χέρια ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, προχωρά σε μια μερική υλοποίηση της μελέτης που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων, καταδικασμένη να αποτύχει στην πράξη».

Ο προϋπολογισμός της πρότασης για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων που θα υποβληθεί στο ΕΣΠΑ, ανέρχεται σε 890.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back