Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 9-04-2020, 12:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις δικές της προτάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών δημοσιοποιεί η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, η οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή για «ατολμία και προχειρότητα» όπως και ότι κινήθηκε απλώς στο πλαίσιο των μέτρων που ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου. «Η δημοτική αρχή δεν μπήκε καν στον κόπο να κοστολογήσει τα προτεινόμενα από αυτήν μέτρα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η παράταξη του κ. Μπέγκα υπερψήφισε τα μέτρα που πρότεινε η δημοτική αρχή, προσθέτοντας όμως ότι αυτά δεν αρκούν και ότι χρειάζονται περισσότερα. «Η παράταξη μας θεωρεί ότι η δημοτική αχή πρέπει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους πληττόμενους, το τεράστιο χρηματικό απόθεμα των 23 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που παρέλαβε ως παρακαταθήκη. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις…» επισημαίνει.

Σε αυτό το σημείο καταθέτει τις κοστολογημένες προτάσεις της.

1. Οριζόντια μείωση κατά 50% των συντελεστών των δημοτικών τελών για το σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν έχουν αναστείλει την οικονομική τους δραστηριότητα) και διαθέτουν κύριο ΚΑΔ έναν από αυτούς που περιλαμβάνονται στην Απόφαση 1062/2020 (ΦΕΚ 949 Α) του Υφυπουργού Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα γενικά μέτρα στήριξης. Η μείωση θα έχει ισχύ από την ημερομηνία άρσης των μέτρων και για ολόκληρο το 2020 μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στο αρμόδιο Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας. Θα αποτυπώνονται στον επαγγελματικό λογαριασμό ηλεκτροδότησης με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού. Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας για τα προβλεπόμενα έσοδα από τα δημοτικά τέλη από τις επιχειρήσεις, αλλά και τον κατάλογο των πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ, το μέγιστο πιθανό κόστος της συγκεκριμένης μείωσης υπολογίζεται στις 65.000 έως 75.000 ευρώ κάθε μήνα.

2. Οριζόντια μείωση κατά 50% του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις. Η μείωση θα έχει ισχύ από την ημερομηνία άρσης των μέτρων και για ολόκληρο το 2020. Το ποσό της οφειλής θα προσδιορίζεται με την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερόμενου για την έκδοση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη υποβάλλει τη σχετική αίτηση. Για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έως σήμερα λάβει την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου και έχουν καταβάλλει το αναλογούν ποσό του 50% που προβλέπεται από το νόμο, θα γίνεται συμψηφισμός αυτού του ποσού με το νέο υπόλοιπο που θα προκύψει μετά την προτεινόμενη  μείωση του συντελεστή. Το κόστος της παρέμβασης αυτής για το 2ο εξάμηνο του 2020 υπολογίζεται στις 90.000 ευρώ.

3. Άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 20 εργατών καθαριότητας και οδηγών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 4 μηνών (δυνατότητα που δίνεται βάση του ισχύοντος νομικού πλαισίου) για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Καθαριότητας και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό που παρατηρείται αυτή την περίοδο μετά τις άδειες ειδικού σκοπού που έχουν δοθεί αλλά και της αποχής από την υπηρεσία εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το κόστος υπολογίζεται στις 30.000 μηνιαίως.

4. Επίσπευση των διαδικασιών για την πλύση-απολύμανση των κάδων στο σύνολο του Δήμου «η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα», όπως σημειώνει, με αξιοποίηση και του πλυντηρίου του Δήμου αλλά και του προσωπικού της Διεύθυνσης Καθαριότητας, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συχνότητα στις απολυμάνσεις.

5. Άμεση δημοπράτηση της προμήθειας των 4 απορριμματοφόρων που εκκρεμεί αδικαιολόγητα από τις αρχές Οκτωβρίου, για την ανακούφιση του υφιστάμενου στόλου. Η πίστωση των 630.000 ευρώ στον κωδικό 02.20.7132.005 είναι εξασφαλισμένη στον προϋπολογισμό του Δήμου ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

6. Μείωση κατά 50% του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους των πωλητών (επαγγελματιών-παραγωγών) στις λαϊκές αγορές του Δήμου και τη διαμόρφωση του στα 5 ευρώ με άμεση ισχύ. Το κόστος υπολογίζεται στις 2.500 ευρώ μηνιαία.

7. Εξέταση από τη ΔΕΥΑΙ της δυνατότητας απαλλαγής από το πάγιο τέλος ύδρευσης και αποχέτευσης με άμεση ισχύ και έως το τέλος του 2020 για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει των ΚΑΔ που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση.

8. Να υπάρξει μέριμνα από τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου για όσους μαθητές των δομών του έχουν προπληρώσει το σύνολο των διδάκτρων για όλο το έτος και δεν μπορούν έτσι να υπαχθούν στην προτεινόμενη απαλλαγή για τους μήνες που οι εν λόγω δομές παραμένουν κλειστές.

9. Να υποβληθεί αίτημα του Δήμου στην ΚΕΔΕ ώστε να γίνει συνολική παρέμβαση που θα αφορά την οικονομική ενίσχυση των Δήμων με επιπλέον επιχορηγήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο φορτίο που έχουν αναλάβει. Στο αίτημα να συμπεριληφθεί και η πρόταση για αναστολή απόδοσης για το 2020 του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Φόρου Εισοδήματος για Έσοδα Ακινήτων που θα επιβαρύνουν τον Δήμο μας με 340.000 ευρώ τη φετινή χρονιά.

Το σύνολο των προτάσεων της παράταξης κοινοποιήθηκε σε επιμελητηριακούς και επαγγελματικούς φορείς.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα