Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενίοτε δεν είναι… rapid τα τεστ

Εικόνα του άρθρου Ενίοτε δεν είναι… rapid τα τεστ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2021, 22:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα rapid tests που αποτελούν το 2/3 των καθημερινών αναφορών, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης και ελέγχου της πανδημίας στο γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, ενίοτε έχουν ζητήματα, όπως αυτό που προέκυψε στα Γιάννενα, με τεστ που ήταν θετικό, αλλά ο πολίτης δεν ενημερώθηκε ποτέ, παρά μόνο την επόμενη ημέρα, όταν πήγε να μάθει το αποτέλεσμα, στα σημεία ελέγχου, στην κεντρική πλατεία.

Προφανώς, αυτή ήταν μια εξαίρεση στη διαδικασία, ωστόσο υπάρχει ένα θέμα με τις καθυστερήσεις ενημέρωσης.

Η καταγραφή των τεστ γίνεται ως εξής: Μετά τον έλεγχο, το αποτέλεσμα καταχωρείται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ και το σχετικό SMS στέλνεται μετά τις 8 κάθε απόγευμα, όταν δηλαδή ολοκληρώνονται οι αναφορές. Γι αυτό και αρκετοί πολίτες λαμβάνουν τα μηνύματα αργά, στις 10 ή και στις 11 το βράδυ. Όταν κάνουν το τεστ, ενημερώνονται ότι εφόσον αργήσει, είναι αρνητικοί. Όντως, οι θετικοί ενημερώνονται άμεσα και τηλεφωνικά, ώστε να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ και να γίνουν ιχνηλατήσεις. Φυσικά, ένα rapid test είναι ουσιαστικά κατ' ελάχιστον πρόληψη και δεν σημαίνει ότι το αρνητικό αποτέλεσμα είναι «διαβατήριο», αλλά μια μικρή προφύλαξη, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προστασίας.

Σημειώνεται ότι σε άλλα σημεία ελέγχου, η ενημέρωση γίνεται επί τόπου, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός και ουρές.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό που καταγράφηκε σήμερα στα Γιάννενα ωστόσο, ήταν η… αντένδειξη, καθώς ο πολίτης, με τα δεδομένα και τις οδηγίες που γνώριζε, θεώρησε ότι το τεστ δεν ήταν θετικό.

Η Περιφέρεια είναι σε γνώση του περιστατικού και προχωράει τις ιχνηλατήσεις, όπως και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος διερευνά γιατί δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για το αποτέλεσμα του τεστ. Το δε περιστατικό θεωρείται υπό έλεγχο, από τις αρμόδιες αρχές.

Ο ΕΟΔΥ έχει βελτιώσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα τα στοιχεία στις αναφορές, σε σύγκριση με τις αρκετές ανακολουθίες του περασμένου φθινοπώρου, εξ ου και η καταγραφή με αυτό το σύστημα. Ωστόσο, περιστατικά σαν και αυτό, υπενθυμίζουν ότι τα λάθη μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.


 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back