Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ενεργειακά» βήματα από τον Δήμο Ζίτσας

Εικόνα του άρθρου «Ενεργειακά» βήματα από τον Δήμο Ζίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2018, 21:24
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες του Γυμνασίου και του Λυκείου Ελεούσας πρόκειται να εγκαταστήσει ο Δήμος Ζίτσας, στο πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού που έχει καταρτίσει. Τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο υπέγραψε ήδη ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.

Η όλη υπόθεση «τρέχει» με τη διαδικασία της αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό. Ο συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστός με τον όρο net-metering)  επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεών του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας.

Τα δύο φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 28,28 kWp αντίστοιχα, δίνουν τη δυνατότητα στον Δήμο Ζίτσας να κάνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των δύο σχολείων αλλά και των τεσσάρων αντλιοστασίων ύδρευσης της Ελεούσας. «Νοικοκυρεύουμε τη διαχείριση των υπηρεσιών αξιοποιώντας κάθε καινούργιο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να εξοικονομούμε χρήματα τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διατηρούμε σταθερά χαμηλά τα δημοτικά τέλη προς τα νοικοκυριά», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος κ. Πλιάκος. Συμπληρώνει δε ότι για τη δημοτική αρχή Ζίτσας «η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση πόρων από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτόν, την τελευταία διετία προχωρήσαμε ήδη δράσεις που προβλέπονται και στη μελέτη του ενεργειακού σχεδιασμού».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δράσεις του Δήμου Ζίτσας προς την κατεύθυνση αυτή, είναι οι εξής:

-Εγκατάσταση πινάκων αντιστάθμισης σε εννέα κύρια αντλιοστάσια με αποτέλεσμα την μείωση του λειτουργικού κόστους και κατά συνέπεια τη μείωση των εκπομπών CO2.

-Εγκατάσταση και διασύνδεση φωτοβολταϊκού συστήματος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης.

-Καταγραφή του υφιστάμενου δημοτικού οδοφωτισμού με στόχο να εξεταστεί η δυνατότητα αντικατάστασης όλων των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας και χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

-Σταδιακή αντικατάσταση κάθε συμβατικού λαμπτήρα με λαμπτήρες LED.  

-Διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων και έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για κτίρια τα οποία στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες και σχολεία.

-Εκπόνηση προμελετών για την ενεργειακή αναβάθμιση επτά σχολικών κτιρίων.

-Κατάρτιση μελετών για κατασκευή γεωθερμικού συστήματος θέρμανσης-ψύξης στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ελεούσας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back