Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 2-01-2019, 15:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τὸ δ' ἐν τῇ Μολοττίᾳ γένος τῶν κυνῶν τὸ μὲν θηρευτικὸν οὐδὲν διαφέρει πρὸς τὸ παρὰ τοῖς ἄλλοις, τὸ δ' ἀκόλουθον τοῖς προβάτοις τῷ μεγέθει καὶ τῇ ἀνδρείᾳ τῇ πρὸς τὰ θηρία» (Αριστοτέλης, Των περί τα ζώα ιστοριών, βιβλίο 9ο)

Τη δική του, ξεχωριστή θέση έχει αποκτήσει ο μολοσσός Ηπείρου στο πέρασμα των αιώνων, δίπλα σε κοπάδια και βοσκούς, αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων πρόσφατα (στο πλαίσιο περιοδικής έκθεσης).

«Το δε κυνηγετικόν είδος της Μολοττίας δεν διαφέρει καθόλου από τα άλλα ζώα του είδους του, το οποίο φυλάσσει τα ποίμνια και διακρίνεται για το μέγεθος και την ανδρείαν του εναντίων των θηρίων», καταγράφει τον ποιμενικό της Ηπείρου ο Αριστοτέλης στα «των περί τα ζώα ιστοριών».

Ο Μολοσσός της Ηπείρου κατατάσσεται στη δεύτερη ομάδα (πίντσερ και σνάουτσερ, μολοσσοειδείς ορεινού τύπου και ελβετικοί ποιμενικοί) και φτάνει τα 75 εκατοστά ύψος ο αρσενικός και λίγο λιγότερα, ο θηλυκός, καθώς και τα 60 κιλά βάρος.

Σε γενικές γραμμές είναι… αμάσητος τύπος.

Φημίζεται για την προστασία των κοπαδιών από άγρια ζώα πολύ μεγαλύτερα από τον ίδιο, όπως η αρκούδα, ενώ είναι βασικός αντίπαλος του λύκου, καθότι δεν ξεγελιέται από τον αντιπερισπασμό του επίσης έξυπνου ζώου.

Τέλος, είναι φιλικός με τους ανθρώπους, με προσοχή πάντα, καθότι βασικά, είναι φύλακας.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να διασωθεί και να ανανεωθεί το είδος, με εκτροφή και διάθεση σκυλιών στους βοσκούς.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2