Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας γιαννιώτικος θησαυρός στη Μόσχα

Εικόνα του άρθρου Ένας γιαννιώτικος θησαυρός στη Μόσχα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2016, 17:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μερικά από τα πιο ξεχωριστά κειμήλια και προϊόντα της γιαννιώτικης αργυροχρυσοχοΐας θα ταξιδέψουν στη Μόσχα, για την έκθεση που θα γίνει εκεί από 15 Ιουλίου έως 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές πέντε φορέων, της Μητρόπολης Ιωαννίνων, των Κληροδοτημάτων δήμου Ιωαννιτών, του Δημοτικού Μουσείου, του ΚΕΠΑΒΙ και της ΕΗΜ, καθώς και εννιά ιδιωτών: Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Φώτης Ραπακούσης, Χρήστος Ευαγγέλου, Φαίδωνας Ηλίας, Αλέξανδρος Τζομάκας, αφοι Βαρζώκα, Χρυσοστομος Καριοφύλλης, Νίκος Κόντος, Ζήνδρος Λεοντάρης.

Οι ετοιμασίες για τη μεταφορά και την έκθεση είναι πυρετώδεις και έφτασαν στην ολοκλήρωσή τους. Μόνο και μόνο το ασφαλιστικό ποσό (περί τα 2 εκατ. ευρώ) που καλύπτει τα εκθέματα, είναι ενδεικτικό του μεγέθους της επιχείρησης. Ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους φορείς, τους ιδιώτες, αλλά και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων, κ. Βασιλάκο για τη συνεργασία και την ασφαλή μεταφορά στη Μόσχα.

«ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προβάλουμε στο λαό της Ρωσίας τον πολιτισμό και την παράδοση των Ιωαννίνων και ταυτόχρονα το σύγχρονο προφίλ της πόλης μας» τόνισε ο κ. Γκόλας. Έτσι και αλλιώς, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης στις 15 Ιουλίου οργανώνεται ειδική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί ο τουριστικός προορισμός «Ήπειρος – Ιωάννινα», σε εκπροσώπους τουριστικών φορέων, πράκτορες, γραφεία, δημοσιογράφους-ΜΜΕ καθώς και πολιτικούς εκπροσώπους του τουρισμού της Ρωσίας. Την έκθεση διοργανώνουν ο δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, έχοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων, καθώς και τη συμμετοχή ιδρυμάτων και ιδιωτών που παραχώρησαν εκθέματα και συλλογές τους. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η διεύθυνση της Πινακοθήκης και το τμήμα Τουριστικής Προβολής του δήμου με συντονιστή το σύμβουλο δημάρχου Στέφανο Ζέρβα, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Ήταν μια δύσκολη δουλειά. Από την οργάνωση και τις παραμικρήςλεπτομέρειας της έκθεσης, από την επιλογή των εκθεμάτων, μέχρι και την οργάνωση της αποστολής τους στη Μόσχα όπου έπρεπε να λύσουμε δύσκολα διαδικαστικάθέματα, που συν τοις άλλοις είχαν να κάνουν και με την ασφάλεια της αποστολής πολύτιμων αντικειμένων», είπε ο κ. Γκόλας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back