Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας εκθεσιακός χώρος στον μεντρεσέ…

Εικόνα του άρθρου Ένας εκθεσιακός χώρος στον μεντρεσέ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2021, 01:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε έναν εκθεσιακό χώρο μεταμορφώθηκε ο μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο) δίπλα από το Βελή Τζαμί, στην «αυλή» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο μεντρεσές μαζί με το γειτονικό τζαμί του Βελή πασά είναι δύο οθωμανικά μνημεία που είχαν παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών. Για πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα, στον μεντρεσέ βρισκόταν η «έδρα» της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, με τους λίγους ανθρώπους της να φροντίζουν το αρχειακό υλικό που είχαν συγκεντρώσει στον χώρο.

Από τις 26 Μαΐου, στον μεντρεσέ, θα φιλοξενείται μια έκθεση ερασιτεχνικής φωτογραφίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει την Τετάρτη 26 Μαΐου, στις 20:00, με τη συμμετοχή και μουσικού σχήματος του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Ο Γεράσιμος Λώλης (βιολί), ο Αλέξανδρος Λώλης (βιολί) και ο Απόστολος Παπαπέτρος (κοντραμπάσο) θα παρουσιάσουν ένα σύντομο πρόγραμμα με τίτλο «Μουσική (και μουσικοί)».

Το εσωτερικό του μεντρεσέ, όπως έχει διαμορφωθεί πια (η έκθεση έχει στηθεί ήδη)

Ο μεντρεσές του Βελή τζαμιού είναι ένα ισόγειο ορθογώνιο κτίριο με μικρούς τρούλους και μια πέτρινη ανοικτή στοά. Στη στέγη του υπάρχουν καπνοδόχοι. Στο εσωτερικό του, υπάρχουν πέντε δωμάτια, το ένα μετά το άλλο.

Στα Γιάννενα, υπάρχει και ο μεντρεσές, στην ακρόπολη του Ασλάν πασά, ο οποίος δεν είναι ανοιχτός για το κοινό.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back