ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας δόκτωρ από το Στάνφορντ στα Άνω Πεδινά

Εικόνα του άρθρου Ένας δόκτωρ από το Στάνφορντ στα Άνω Πεδινά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2017, 16:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης υποδέχθηκε την περασμένη Τρίτη 28 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον δρ Φίλιπ Κοέν του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ. Ο δρ Κοέν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OBFS (Οργάνωσης Βιολογικών Σταθμών Έρευνας Πεδίου) και μέχρι πρόσφατα διετέλεσε διευθυντής του Jasper Ridge, του σταθμού έρευνας πεδίου του πανεπιστημίου του Stanford. Επισκέφθηκε τα Γιάννενα κυρίως για να δει το σταθμό έρευνας ΠΑΛΑΣΕ (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Λαμπριάδειος Σταθμός Έρευνας). 

Σε διαβουλεύσεις με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΛΑΣΕ, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής John Halley και η γραμματέας Καλλιόπη Στάρα, συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη ανάπτυξη του σταθμού στο μέλλον, αλλά και για το ρόλο του σταθμού και των εγκαταστάσεων στα Άνω Πεδινά, ώστε να ενισχύει και να στηρίζει ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Επίσης, με την ευκαιρία της επίσκεψής του ο κ. Κοέν, έδωσε μια διάλεξη στις εγκαταστάσεις του τμήματος ΒΕΤ με τίτλο: «Βιολογικοί Σταθμοί Έρευνας Πεδίου – η παγκόσμια μας 'αυλή'», στην οποία εξήγησε τη σημασία ανάλογων σταθμών για την επιστημονική έρευνα. Αν και συχνά παραγνωρισμένος, ο αντίκτυπος των σταθμών είναι ευρύς όσο και ουσιαστικός διότι μερικά από τα πιο σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα έχουν υλοποιηθεί σε σταθμούς πεδίου. Λόγω του ρόλου τους στη συλλογή των δεδομένων και λόγω των αυξανόμενων ανθρωπογενών επιπτώσεων στο κλίμα και τη βιοποικιλότητα, οι σταθμοί έρευνας πεδίου είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο σημαντικοί στον 21ο αιώνα.

Ο ΠΑΛΑΣΕ άρχισε να χρησιμοποιείται το 2012 με συμφωνία ανάμεσα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ίδρυμα της Λαμπριαδείου. Τον Ιούλιο του 2014 ολοκληρώθηκε η επίσημη παραχώρηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για 25 συνολικά έτη. Στόχος του είναι και η εκπαίδευση και η έρευνα, αλλά και η συνεργασία ανάμεσα το πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία του Ζαγορίου. Από την έναρξη της λειτουργίας του, ο σταθμός έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές από περισσότερες από 25 χώρες όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back