ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα τελείως διαφορετικό πάρκο

Εικόνα του άρθρου Ένα τελείως διαφορετικό πάρκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2021, 00:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο Λακκωμάτων ήταν ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο για πολλά χρόνια. Γεμάτο με πεύκα και με την άναρχη βλάστηση να επιβάλλεται, και με κάποιες υποδομές που κάθε άλλο παρά εύχρηστες ήταν από κάποια στιγμή και μετά. Ήταν ένα πάρκο που υπενθύμιζε το μεγαλύτερο πρόβλημα του κάθε Δήμου και της κάθε δημοτικής αρχής: τη συντήρηση των δημόσιων χώρων.

Σήμερα, το πάρκο Λακκωμάτων βιώνει μια μεγάλη αλλαγή. Εδώ και δύο μήνες ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασής του. Σχεδόν όλα τα δέντρα, κυρίως πεύκα και κουκουναριές, κόπηκαν –κάτι που αιφνιδίασε τους κατοίκους της περιοχής, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να εξηγεί ότι τα δέντρα κόπηκαν, με την άδεια του Δασαρχείου, επειδή ήταν γερασμένα, ενώ ορισμένα ήταν και επικίνδυνα (σ.σ. λόγω και της κλίσης του εδάφους).

«Στη θέση τους θα φυτευτούν νέα  δέντρα, υγιή και με γρήγορη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Ελισάφ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον χώρο. Τα νέα δέντρα θα είναι κυρίως πλατύφυλλα, όπως σφένδαμοι και τίλια.

«Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο στο κέντρο της πόλης, που είχε πάρα πολλά προβλήματα. Θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής» τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Ελισάφ.

Το έργο της ανάπλασης του πάρκου Λακκωμάτων, αλλά και μέρους του πάρκου Κουραμπά, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο (και από ιδίους πόρους) στο οποίο εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2019. Το κόστος της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία ανέρχεται σε 550.000 ευρώ.

Βασική φιλοσοφία της ανάπλασης αυτής είναι ότι έρχεται να ενοποιήσει δύο ξεχωριστά σήμερα πάρκα: των Λακκωμάτων και του Κουραμπά. Στο πάρκο Λακκωμάτων, προβλέπεται να γίνουν ένας οριοθετημένος χώρος για ζώα συντροφιάς, ένα υπαίθριο καθιστικό που θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάσης και ξεκούρασης, μικρό αναψυκτήριο με υπαίθριο χώρο και υπαίθριο αμφιθέατρο για την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Το σημείο σύνδεσης των δύο πάρκων θα είναι ο χώρος μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν στο πάρκο Κουραμπά, στο πλαίσιο του ίδιου έργου, είναι η διαπλάτυνση της εισόδου της παιδικής χαράς, η συντήρηση όλων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η δημιουργία χώρου καθιστικού στο τμήμα του γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Δωδώνης.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back