ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα σχέδιο ανάπτυξης και η συνάντηση με Πιερρακάκη

Εικόνα του άρθρου Ένα σχέδιο ανάπτυξης και η συνάντηση με Πιερρακάκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2021, 20:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη επισκέφθηκε αυτή τη φορά ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος. Όπως είπε, γνωρίζει τον κ. Πιερρακάκη από το 2009.

Ο κ. Ριζόπουλος δεν πήγε με άδεια χέρια, αλλά με μια πρόταση για την ανάπτυξη της Ηπείρου με επίκεντρο την ψηφιακή πολιτική. Ένα σχέδιο που, όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, θα το καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με την προσδοκία ότι θα γίνει αποδεκτό. «Αλλιώς ο κυβερνητικός περιφερειάρχης μπορεί να πάρει την πρότασή του για το τεχνολογικό πάρκο, όπως την έχει λανθασμένα στο μυαλό του, και να πάει [στο υπουργείο]…» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την πρόταση ενδιαφέρουσα ενώ επεσήμανε ότι δεν θα είχε αντίρρηση σε μια συνάντηση ακόμη και με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων εφόσον προκύψει ένα συνολικό και συλλογικό σχέδιο.

Η πρόταση λοιπόν των «Οριζόντων Ηπείρου» έχει αρκετά σημεία. Ένα σημείο από αυτά είναι τα τεχνολογικά πάρκα, τα οποία μπορεί να είναι περισσότερα από ένα αλλά με το σκεπτικό ότι θα εξυπηρετούν μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις και όχι μεγάλες εταιρίες «όπως θέλει να κάνει περιφερειάρχης που ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τον διακριτό ρόλο των νεοφυών και των μεγάλων επιχειρήσεων και ανεβοκατεβάζει τον προϋπολογισμό από τα 2 στα 4 και τώρα στα 25 εκ. ευρώ». Ανέφερε δε ότι στις μικρές αυτές επιχειρήσεις θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κι άλλα κίνητρα.

Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επανέλαβε ότι η P&I και η TeamViewer είχαν συμφωνήσει με την πρότασή του περί παραχώρησης κάποιων χώρων σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να αναλάβουν οι ίδιες τα της επέκτασής τους. «Ο κ. Καχριμάνης υπό τον φόβο να δαπανήσει 25 εκ. ευρώ για ένα κτίριο το οποίο θα μείνει άδειο και χωρίς ρόλο, αφού το να προσελκύσεις νεοφυείς επιχειρήσεις θέλει δουλειά, προτιμά να στοιβάξει εκεί P&I και Teamviewer» πρόσθεσε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα και τη δημιουργία νέων σχολών με αντικείμενο συναφές με την ψηφιακή εποχή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη δημιουργία data centers και την προσέλκυση ψηφιακών «νομάδων» με την παροχή ανάλογων κινήτρων και την ίδρυση σχετικών υπηρεσιών στην Ήπειρο. Όλα αυτά, όπως διευκρίνισε ο κ. Ριζόπουλος, απαιτούν τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα αρμόδια υπουργεία. «Μιλάμε για ένα στρατηγικό σχέδιο με βασικό στόχο την προσέλκυση, σε βάθος χρόνου πενταετίας, 5.000 οικογενειών με εισόδημα 50% μεγαλύτερο από τον σημερινό μέσο όρο της Ηπείρου» κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back