Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Ένα πιλοτικό σύστημα για την προστασία των υδάτινων πόρων

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2021, 23:46

Την τεχνολογία της φωτοκαταλυτικής οξείδωσης, συμπληρωματικά των συμβατικών μεθόδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, για την απομάκρυνση οργανικών μικρορύπων, όπως είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα, εφάρμοσαν οι εταίροι διακρατικού έργου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Interreg-IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020».

Στο διακρατικό έργο συμμετείχαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Αυλώνα, το Πανεπιστήμιο Ismail Qemali, το Νοσοκομείο Αυλώνα Αλβανίας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργαστήριο Βιοχημικής Χημείας και Τεχνολογιών Προστασίας Περιβάλλοντος) ως επικεφαλής εταίρος.

Η προτεινόμενη μεθοδολογία εξετάστηκε σε ένα πιλοτικό σύστημα φωτοκαταλυτικού αντιδραστήρα, εγκατεστημένο σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων των νοσοκομείων Ιωαννίνων και Αυλώνα, με τελικό στόχο την εφαρμογή της σε ευρεία κλίμακα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν την αποτελεσματική απομάκρυνση των φαρμακευτικών ενώσεων κάτω των επιπέδων τοξικότητας και τη συνολική βελτίωση των φυσικοχημικών παραμέτρων ποιότητας του αποβλήτου.

Για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου και την κινητοποίηση των αρμόδιων φορεών για την υιοθέτηση της μεθοδολογίας με στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το διακρατικό έργο έχει τον διακριτικό τίτλο PhaRem-«Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων με χρήση τεχνολογιών οξείδωσης με σκοπό την απομάκρυνση φαρμακευτικών ενώσεων από το υδάτινο περιβάλλον»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back