Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα πάρκο που αργεί…

Εικόνα του άρθρου Ένα πάρκο που αργεί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2021, 01:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα που έχουν σχεδιαστεί από τον Δήμο Ιωαννιτών, είναι η ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών, στην παραλίμνια περιοχή, και η μετατροπή τους σε ένα πολιτιστικό-καλλιτεχνικό πάρκο με ανοιχτούς χώρους, με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες, με εκθετήρια τοπικών προϊόντων, με χώρους αναψυχής και αθλητισμού κ.λπ.

Το έργο αυτό όμως αργεί, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να διαβεβαιώνει ωστόσο ότι «υπάρχει διαρκής ενασχόληση με το έργο».

Η καθυστέρηση οφείλεται στη μελέτη, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ή προσδοκίες που υπήρχαν.

Διαβάστε:

Τι γίνεται με το καλλιτεχνικό πάρκο;

Ο Δήμος Ιωαννιτών προτίθεται να δώσει μια παράταση για την ολοκλήρωση της μελέτης μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, να ζητήσει, με τη σειρά του, παράταση της δωρεάν παραχώρησης κατά κυριότητας των 22 στρεμμάτων των παλιών στρατιωτικών φυλακών από το Ελληνικό Δημόσιο για πέντε χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026 («για παν ενδεχόμενο» όπως είπε ο δήμαρχος κ. Ελισάφ»).

Το 2016, η πρώην δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα είχε πετύχει την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης με τον όρο ότι μέσα σε πέντε χρόνια θα υλοποιήσει το έργο. Ακολούθησε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και τον Ιούλιο του 2019 υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο που είχε πάρει το βραβείο.

Τα χρονοδιαγράμματα όμως για τη μελέτη δεν τηρήθηκαν, με τον Δήμο Ιωαννιτών να ετοιμάζεται να δώσει την τρίτη παράταση - η δεύτερη παράταση έληξε στις 31 Μαρτίου. Εκ των πραγμάτων, παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία του έργου, ενώ υποστήριξαν ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να πιέσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση της μελέτης.

«Η υπηρεσία είναι που προτείνει και κατευθύνει τους μελετητές και όχι οι μελετητές» είπε η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», ενώ και ο Θωμάς Γιωτίτσας από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» υποστήριξε κι αυτός ότι «θα πρέπει να υπάρξει πίεση για να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι μελέτες», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής ότι το αρμόδιο όργανο, η Οικονομική Επιτροπή, δεν έχει πάρει απόφαση για να δοθεί παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης της μελέτης μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Το συγκεκριμένο έργο με τον επίσημο τίτλο «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Όλα τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Η εκτίμηση των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2022 θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει στην υπογραφή σύμβασης τον Ιούνιο του 2022. Η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης εκτέλεσης του έργου είναι 18 ημερολογιακοί μήνες, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2023. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα είναι το τέλειο (που σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει στα δημόσια έργα), χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς εμπλοκές στη διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς αιτήματα παρατάσεων από τον όποιο ανάδοχο εργολάβο κ.λπ.

Πάντως, κάθε άλλο παρά αποκλείεται το συγκεκριμένο έργο να συνεχίσει την πορεία του στο επόμενο ΕΣΠΑ (ως έργο-«γέφυρα»). Οπότε θα μιλάμε πια για ένα έργο των επόμενων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back