Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα κτίριο πιο «ανοιχτό» στην πόλη

Εικόνα του άρθρου Ένα κτίριο πιο «ανοιχτό» στην πόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2019, 14:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε τον φάκελο για τον χαρακτηρισμό ενός ιδιαίτερου κτιρίου ως διατηρητέου μνημείου. Πρόκειται για το κτίριο της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, ή αλλιώς το (πρώην) Οικοτροφείο Θηλέων, στον λόφο Βελισσαρίου.

Την πρωτοβουλία για την απόδοση μιας πιο δυναμικής πολιτιστικής ταυτότητας στο κτίριο, την είχε πάρει το καλοκαίρι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.  Όπως ενημερώνει η διοίκηση του Κέντρου, η υπηρεσία, μετά την ολοκλήρωση του φακέλου, κατέθεσε θετική εισήγηση στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου Πολιτισμού. «Εκτιμούμε ότι και το υπουργείο Πολιτισμού θα λάβει τη σχετική απόφαση χαρακτηρισμού του κτιρίου αυτού ως διατηρητέου μνημείου, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να περάσουμε άμεσα και στην φάση υλοποίησης των σκοπών μας» αναφέρει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η διοίκηση στοχεύει στην αποκατάσταση του κτιρίου, όπως και του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και στη δημιουργία χώρων για δράσεις που θα αφορούν όλη την πόλη. Ήδη, τα τελευταία χρόνια, το σχετικά «αόρατο» αυτό κτίριο των Ιωαννίνων έγινε πιο εξωστρεφές και πιο γνώριμο για πολύ κόσμο, χάρη στις δράσεις πολιτισμού που έχουν φιλοξενηθεί εκεί. 

Το Κέντρο εκτιμά ότι τα πολλά διαθέσιμα τετραγωνικά αφήνουν περιθώριο για την ανάπτυξη διάφορων δραστηριοτήτων, όπως είναι μικρά συνέδρια, εκθεσιακοί χώροι, πολιτιστικά δρώμενα, ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, αλσύλλιο αναψυχής «συνθέτοντας έτσι έναν ολοκληρωμένο χώρο αλληλεπίδρασης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας με την πόλη μας» όπως τονίζεται. «Η πολιτιστική μας κληρονομιά εκτιμούμε ότι πρέπει να διαφυλάσσεται, να αναδεικνύεται και να αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας» καταλήγει η διοίκηση του Κέντρου.

Για την ιστορία, το κτίριο ανεγέρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σκοπό να εξυπηρετήσει ανάγκες του οθωμανικού στρατού. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός αποδίδεται στον Περικλή Μελίρρυτο. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του οικοδομήματος αυτού (με δείγματα νεοκλασικισμού) είναι η τριπλή μαρμάρινη αψιδωτή κύρια είσοδός του.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’20, όντας το κτίριο ημιτελές, αποφασίστηκε να στεγαστεί εκεί το εθνικό ορφανοτροφείο θηλέων Ιωαννίνων. Η ανοικοδόμησή του ολοκληρώθηκε το 1927. Από τότε έως και σήμερα, με ένα «διάλειμμα» κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο οπότε και έγινε επίταξη του κτιρίου από τις κατοχικές δυνάμεις, λειτουργεί ως δομή παιδικής προστασίας (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ιστορία του κτιρίου).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back